Az erdélyi magyarság száz éve címmel rajtol a Szacsvay Akadémia VIII. évada

(0 Szavazat)69 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ szeretettel várja mindazokat, akik érdeklődnek a magyar történelem iránt, és ezt most egy másfajta megközelítésben szeretnék megismerni, vegyenek részt a Szacsvay Akadémia előadásain, amely Az erdélyi magyarság száz éve címet viseli.

A Szacsvay Akadémia népfőiskolai jellegű tudományos műhely, létrejötte a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, Szabó Ödön nevéhez fűződik, tudományos vezetője pedig Romsics Ignác akadémikus professzor.

Az idei előadássorozat a centenárium évében az elmúlt száz évre fókuszál. Áttekinti a magyar közösségben azt a száz évet, amit egy új helyzetben immár, négy év kivételével egy másik ország kisebbségeként élt meg. 

A tíz előadásból álló sorozat idei meghívottjai többségében erdélyi magyar történészekből áll. Olyan, nagyrészt fiatal kutatók, akik doktori tanulmányaikat, egyetemi oktatói munkásságukat, kutatóintézeti programjaikat is e témának szentelték, és így e terület kiváló ismerőivé váltak.

Az év folyamán minden hónapban hallhatunk egy kiváló előadást, év végére pedig kiadvány formájában is megjelennek a szövegek.

Idén is tovább vándorol a nagyváradi kezdeményezés, összesen hat megyeszékhely (Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Marosvásárhely, Kolozsvár, Szatmárnémeti és Várad) láthatja vendégül az előadókat.

Az országos koordinációt a Partium Alapítvány látja el, helyi partnerszervezeteket vonva be a helyi szervezésbe. A modult rendszeresen látogatók részvételi oklevelet kapnak, illetve a tanulmánykötet számukra ingyenesen válik elérhetővé.

Első előadás

Hargita Megye Tanácsa, Márványterem, január 29, 17 óra

 

Fodor János, egyetemi tanársegéd, Babeș-Bolyai egyetem, Kolozsvár:

1918-1920: Az impériumváltás stációi

Az impériumváltás erdélyi stációi 1918-1920 című előadás keretében elsősorban olyan kérdések tisztázására törekszem, mint: mi az impériumváltás, milyen jellemző események vezethettek oda és milyen közvélekedés alakult ki ezzel kapcsolatban. Ez egy olyan történet, amelynek a kimentele többnyire ismerős: az 1920-ban aláírt trianoni békeszerződés értelmében a történeti Erdély egyéb Kelet-magyarországi területekkel kiegészülve Romániához került, annak teljes lakosságával. Ennek előzményei kétségtelenül az 1918-ban elveszített háború, a forradalmak időszaka volt és ezt különböző nagyhatalmak és környező országok döntései jelentősen befolyásolták. Ennek az igencsak rövid, de annál mozgalmasabb időszaknak a történéseihez, illetve ezek megértéséhez és bemutatásáthoz járul hozzá az előadás amely tulajdonképpen meghatározó kiindulópontja az erdéyi magyarság Románia keretei között töltött 100 évének. 

Csíkszereda, 2018. január 23.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774