Az EPP-frakcióban is téma volt Borboly Csaba jelentése

Végső szakaszába érkezett az erőforrás-hatékony épületekről szóló RB-vélemény

(0 Szavazat)103 megjelenítés

A Régiók Bizottsága április 17-i, pénteki plenáris ülése előtt csütörtökön az Európai Néppárt (EPP) frakciójában is napirendre került Borboly Csaba Erőforrás-hatékony lehetőségek az építőiparban című jelentése. A tanácskozáson részt vett Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának elnöke is. 

Hargita Megye Tanácsának elnöke az RB raportőreként április 17-én, pénteken, a plenáris ülésen mutatja be a fent említett jelentését. Kérte a frakció támogatását, és az ülést vezető Michael Schneider frakcióelnök is arra kérte a kollégákat, hogy vegyenek részt a szavazáson és támogassák a jelentést. A jelentésnek hatvanhárom módosítója van, amelyeket a pénteki plenáris ülésen kell Borboly Csabának fenntartania.
A megyeelnök beszámolt a jelentéstervezetről tartott nemzetközi egyeztetéseiről, és megköszönte a frakció tagjainak észrevételeit a dokumentum kapcsán. A jelentés rávilágít a helyi és regionális önkormányzatok által eddig tett erőfeszítésekre, példaként kiemelve a Hargita megyei helyi és hagyományos építkezésben alkalmazott módszereket. Ezek a kezdeményezések kiemelkedőek a fenntarthatóság és az energiahatékony építkezés terén.
Borboly Csaba örvendetesnek tartja, hogy a jelentéstervezetbe sikerült más európai jó gyakorlatok mellett a Hargita megyei hagyományos építészet jó példáját is befoglalni, és a fa, mint újrahasznosítható építőanyag lehetőségeire is rávilágítani, ami a Székelyföldi erdőtulajdonosok és fafeldolgozók szempontjából fontos előny. A megyeelnök bízik abban, hogy a Brüsszelben is értékelésre került stratégia ma hivatalos dokumentum részévé válhat.
A székelyföldi elöljáró 2012 óta tagja az RB-nek, raportőrnek, immár másodjára, az RB Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottságának 2014. június 19-i, brüsszeli ülésén választották meg. A jelentéséről helyi és nemzetközi szinten egyeztetett az elmúlt hónapokban, és decemberben megszavazta az ENVE. A dokumentumról a végső szavazásra a 2015. áprilisi plenáris ülésen kerül sor. Bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/hirek/fenntarthato-epuletek/ weboldalon.
 

A kulturális örökség témájában is szavaztak
Borboly Csaba az EPP-frakcióban módosító javaslatot nyújtott be a Gémesi György által előterjesztett A kulturális örökség integrált európai megközelítése felé című véleménytervezethez, Tövissi Zsolt építész észrevételei mentén. Elfogadták a megyeelnök következő kiegészítéseit: ezen a területen olyan normák kialakítását is ösztönözni kell, melyek alapján bizonyos költség-haszon elemzéseket lehet készíteni, a sajátos problematikára adaptálva; az épületek rehabilitációjának szakmai hitelességét növeli, ha a beavatkozás nemcsak hagyományos anyagokkal, de hagyományos, korhű technikákkal is készül, és ezt a tudást, akárcsak a műemléket magát, őrizni és továbbadni kell, szakemberképzés formájában; gyakorlattá kell tenni a műemlékek és az épített örökség állagának rendszeres vizsgálatát, a karbantartási gyakorlat elterjedését, a hivatalnokok és műemlék-tulajdonosok ilyen irányú tájékoztatását, képzését; szigorítani kell a műemlékekkel, a környezettel, annak művészi komponenseivel, a régészeti lelőhelyekkel szembeni erőszak szankcionálását – ezeket a tetteket társadalomellenesnek kell minősíteni, amelyek állami integritást sértenek, ezért be kell vezetni az ilyen tettekkel szembeni büntetések gyakorlatát.

További információk angolul: http://web.cor.europa.eu/epp/News/Pages/15-04-13_april15-plenary-highlights.aspx#.VS_eIeFilM4

 

Csíkszereda, 2015. április 16.


További információk: Fenntartható épületek

[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774