Az energiahatékonyság kérdését térségekre bontva kell tárgyalni

A Régiók Bizottsága nagykövete Borboly Csaba az energiaügy témájában

(0 Szavazat)66 megjelenítés

A Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségének november 7-i, bukaresti találkozóján jelen volt a Régiók Bizottsága (RB) képviseletében Borboly Csaba, ahol a hazai energiahatékonyságra vonatkozó törvénytervezettel kapcsolatosan közvetítette az RB álláspontját, miszerint nem eléggé hatékony a tervezett jogszabály. A Régiók Bizottsága Borboly Csaba RB-tagot, Hargita Megye Tanácsának elnökét nagykövetének választotta, hogy közvetítse a bizottság álláspontját a témában.

Borboly Csaba felszólalásában bemutatta az RB-t, tevékenységét a szervezeten belül, illetve nagykövetségi funkciója célját. Elmondta, a legtöbb középület a helyi közigazgatási egységek tulajdonában van, ezért ezeknek a hivataloknak a legnagyobb a szerepük az EU-s politikák megvalósításában. Ilyenek az iskolák, kórházak, közigazgatási épületek, a távfűtési hálózatok, illetve a közvilágítás szolgáltatása. Jelenleg nem hatékony a középületek fűtése és szellőztetése a finanszírozást és a költségeket tekintve, például egy kórház esetében 30 százalékkal növeli az energiafogyasztást a szellőztetőrendszer, mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: mivel helyi problémákról van szó, ezeket nem elég országos szinten szabályozni. Úgy véli, ki kell dolgozni egy útmutatót, ami segíti a helyi közigazgatási egységeket a tervezésben. A standardok meghatározásánál figyelembe kell venni a különböző éghajlati zónák sajátosságait, például Hargita megyében körülbelül 80 százalékkal nagyobb a hőszükséglet, mint Bukarestben. A témában inaktív közigazgatási egységeket is mozgósítani kell finanszírozási rendszer és útmutató kidolgozásával. A kormányprogramoknál is be lehet vezetni kritériumként a levegő minőségét, közvetítette az RB álláspontját Borboly Csaba. Úgy vélik, a tervezés megyei szinten kell történjen, a kormány vagy a szakminisztérium támogatásával.

A témakörben Hargita megye részt vett az Interreg európai uniós projektben, ismertette Borboly Csaba, majd következtetésként azt mondta, a megyei energiagazdálkodási ügynökségeket kell megfelelően finanszírozni állami, illetve megyei költségvetésből, mivel fontos szerepet játszanak a helyi közigazgatási egységek segítésében.

Hargita Megye Tanácsának elnöke azért is tartotta fontosnak a felkérés elfogadását, mert ez az EU egyik legfontosabb kezdeményezése, és Csíkszereda is tagja ennek a kezdeményezésnek, illetve a Polgármesterek Szövetségének.

A Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége, amelyet Miguel Arias Cañete biztos „a világ legnagyobb városi klíma- és energiaügyi kezdeményezésének” kiáltott ki, helyi és regionális önkormányzatok ezreit egyesíti, amelyek önként vállalják, hogy a területükön megvalósítják az Európai Unió klímával és energiával kapcsolatos célkitűzéseit. Az új aláíró felek vállalják, hogy 2030-ig legalább 40%-kal csökkentik a CO2-kibocsátásukat, és hogy a csökkentés és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás megvalósítása érdekében egységes szemléletmódot alkalmaznak.

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett eddigi tevékenységéről a honlapján olvashatnak még többet.

Csíkszereda, 2017. november 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774