Az élmény- és projektalapú oktatást népszerűsíti Hargita Megye Tanácsa

Borszéken is bevezetnék a STEAM oktatási módszert

(0 Szavazat)29 megjelenítés

Borszék úttörő szerepet vállal az új, innovatív oktatási módszerek bevezetésével. A STEAM oktatási módszer gyakorlatba ültetéséről tárgyaltak Borszéken a felújított Tündérkert óvoda átadását követően, október 4-én. Az óvodában elindul egy legóalapú oktatás is, a magyarországi Edelény város Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda partnerségében.

Ezzel az újfajta oktatással a matematikát tanítanák, a remények szerint nagyobb hatékonysággal. Mik József polgármester beszámolója szerint a pedagógusok előzőleg továbbképzésen is részt vettek, a szükséges legóeszközöket már beszerezték, amelyeket a gyerekek ki is próbálhattak.

– Tovább kell lépni az elavult módszereken, be kell építeni az oktatásba az innovatív módszereket, mert a gyermekek erre fogékonyak. Borszéken ebben a tekintetben úttörők szeretnénk lenni – részletezte Mik József.

A polgármester a továbbiakban egy úgynevezett Samsung-termet is szeretne létrehozni, és a STEAM oktatási módszert is gyakorlatba ültetné az intézményben, amelyhez az Óbudai Egyetemmel együttműködve szakmai hátteret kapna az intézmény.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Európai Bizottságában legutóbb A STEAM-tárgyak oktatásának erősítése az EU-ban címmel készített mélyreható jelentést. Az átadást követően a polgármester mellett az Óbudai Egyetem képviselőivel Borboly Csaba elnök és Barti Tihamér alelnök közösen vitatták meg, hogy Hargita Megye Tanácsa partnerként venne részt a kezdeményezésben.

A STEAM (Természettudományok, Technológiák, Mérnöki tudományok, Matematika és Művészetek) oktatási módszer alapja, hogy a jelenleg Romániában is külön oktatott tantárgyakat szorosan egymásra építve, projektszerű feladatok megoldására ösztönözze a tanulókat.

– Szép eredmények és fejlesztések valósulnak meg Borszéken. Külön örvendek annak, hogy az élmény- és projektalapú feladatra koncentráló oktatási módszerekre is nagy hangsúlyt fektetnek. A gyermekek, ha már az óvodában elsajátítják a STEAM-módszer sajátosságait, azzal később olyan tudást halmoznak fel, amellyel a változó munkaerőpiaci igényeknek is megfelelnek. Ez újabb lehetőség térségünknek a kitörésre és új vállalkozások indítására is. Ma már tapasztaljuk, hogy világunk a robotika és digitalizáció irányába tolódik el, ehhez kell időben felzárkóznunk oly módon, hogy szakembereket nevelünk – tette hozzá a megyei tanács elnöke.

A STEAM oktatási módszer meghonosítására Csíkszeredában is elkezdődtek a tárgyalások, ugyanakkor Hargita Megye Tanácsa a megye minden térségében további partnereket keres ehhez.

Borboly Csaba raportőri tevékenysége a témában alább tanulmányozható:

https://www.borbolycsaba.ro/a-steam-targyak-oktatasanak-erositese-az-eu-ban/

Csíkszereda, 2019. október 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774