Az együttműködés jegyében dolgoztak együtt az egyházak és Hargita Megye Tanácsa

Évértékelőt tartottak a megyeházán az egyházi vezetőkkel

(0 Szavazat)72 megjelenítés

Megtartották év végi kiértékelőjüket a Hargita megyei felekezeti vezetők a megyeházán december 12-én, kedden.
A jelenlevők közösen foglalták össze az elmúlt év nehézségeit és sikereit, mérlegelték a 2017-es év eseményeit, megvalósításai, illetve a jövő évi terveikről is szó esett, melyet továbbra is erős együttműködésben képzelnek el.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőbeszédében elmondta, a megye minden megvalósítása mögött ott állnak az egyházak is. „A bajok és megpróbáltatások idején is mindig biztosítottak támogatásukról, ezért úgy gondolom, az elmúlt év sikereire közösen lehetünk büszkék, hisz együtt tudtunk csak előrelépni a nehéz időkben” – emelte ki a megyei tanács vezetője. Kiemelte, nagy szerepe van az egyházaknak abban is, hogy ma már a megyei tanács összetételétől függetlenül egyhangú döntések születnek. „Nem a hibát keressük egymásban, hanem a közös megoldásokat, amelyek előre visznek, és ebben önöknek is kiemelkedő szerepe van” – mondta Borboly, majd végezetül az ifjúság jegyében meghirdetett 2018-as évi prioritásokat ismertette.

Barti Tihamér alelnök kifejtette, az egyházi közreműködéseknek köszönhetően a közösségek olyan pozitív élményekben részesülnek, melyek itthon maradásra és hazatérésre ösztönzik őket. Örömét fejezte ki annak okán is, hogy a Szent László-évnek köszönhetően nagyobb vizibilitást kaptak az egyházak az elmúlt esztendőben.

Bíró Barna Botond alelnök megköszönte az egyházi elöljárók eddigi támogatásait, és arra kérte őket, segítsék a megye helyi önkormányzatainak vezetőit. „A mai rohanó világban is időt kell tudnunk szakítani arra, hogy megtaláljuk az utunkat és méltó módon készüljünk az ünnepre, hisz néha, egy órában tíz percet szánnunk kell arra, hogy megfenjünk annak a bizonyos kaszának az élét, amivel egész évben dolgozunk. Ebben kérem az egyházi elöljárók támogatását” – emelte ki.

„A szülőnek kötelessége felnevelni gyermekét, mégis más viszony és más érzés alakul ki, ha a gyermek néha köszönetet mond mindazért, amit anyjától, apjától kap. Éppen így viszonyulnak az egyházak is a megyei tanács támogatásaihoz. Hiába vélik úgy sokan, hogy a megyei önkormányzatnak kutya kötelessége az egyház támogatása, ahogy eddig, továbbra is mindig köszönetet fogunk mondani azért, hogy prioritásként kezelik az egyház ügyeit is” – mondta Tamás József püspök. Felhívta a jelenlevők figyelmét arra is, a külsőségek mellett ne feledkezzenek meg az ünnep igazi értékeiről.

Kántor Csaba püspökhelyettes-esperes is arra kérte az egybegyűlteket, az ajándékozás ne menjen a valódi érték rovására. „Az advent lényege, hogy jön az Isten és vár az ember. A mai rohanó világban sem cserélődhetnek fel a szerepek”- mondta.

Simó Sándor lelkész-esperes elmondta, közel tíz éve követi Hargita Megye Tanácsának tevékenységét és politikáját, és bátran kijelentheti, sehol Erdélyben nincs még egy ilyen megyevezetés. Ezért mondott köszönetet a jelenlevő elnöknek és alelnököknek.

Az értékelő végén Lőrinczi Lajos unitárius esperes imával mondott köszönetet az elmúlt esztendőért, és az egybegyűltek közösen kértek erőt és kitartást a 2018-as esztendőhöz is.

Végezetül a Codex régizene együttes játszott adventi dalokat a jelenlevőknek.

Csíkszereda, 2017. december 12.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774