Az ég fele mutató Székely Iránytű

Turisztikai látványelem a Peszente-tetőn

(0 Szavazat)56 megjelenítés

Újabb turisztikai látványelem várja a turistákat Énlaka és Etéd között, a Peszente-tetőn. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar oktatójának, Kondor Tamásnak a vezetésével készült el a Székely Iránytű térinstalláció, amelynek hivatása a környékbeli települések helyenként rejtett, más helyütt már ismert értékeinek bemutatása, egy egységes egésszé kovácsolása. Célja, hogy a művészet erejével felhívja a figyelmet azokra a kis falvakra, emberekre, melyekről mindeddig keveset tudhattak a környékre érkező turisták.  

A Székely Iránytű játékos gondolat nyomán mutatja be a környék 18 településének elhelyezkedését, történelmét, legendáit, turisztikai attrakcióit, de az oszlopokra szerelt kis kihajthatós táblákra fontos információk is felkerültek, mint például szálláslehetőségek. Így a közlekedési utakat jelölő kavicsok mentén Udvarhelyről indulva eljuthatunk Korondra, Zetelakára, Bözödre, Kőrispatakra, olvashatunk a lármafákról és a szénégetőkről egyaránt. A Székely Iránytű ünnepéljes átadásán képviseltette magát a Hargita Közösségi Fejlesztési Egyesület is.

A projekt vezetője elmondta, hogy a 2014-es év pozitív tapasztalataiból kiindulva született meg a gondolat, hogy a tájépítészet segítségével egy olyan kezdeményezésbe fogjanak, amely a kortárs alkotói munka és a közösségi építés szellemiségét ötvözi a hargitai táj sajátos vonzerejével, és a természeti környezetben megbúvó kis falvak öröklött értékeivel. Összeültek a helyiekkel, Siklód, Küsmöd, Kőrispatak, Énlaka és Etéd polgármesterével, Szőcs Lászlóval, hogy megfogalmazzák a SPACE POETRY programot. E program keretében, olyan tájépítészeti alkotást hoztak létre az öt falut övező természeti környezetben (illetve a programhoz továbbiakban csatlakozó települések környezetében), melyek egyrészt felhívják a figyelmet a környező táj és a belőle eredeztetett művészi tartalmak szépségeire, másrészt a régióban található épített és kulturális értékekre. A helyi lakosok együttműködésével egy olyan komplex szolgáltatást sikerült megvalósítani, mely a falusi és bakancsos turizmus számára vonzerőként vagy akár többnapos programot kínáló programcsomagként is szolgálhat. Az útkereszteződésben lévő kis tisztáson álló Iránytű a környék apró kis csodáit foglalja össze, melyeknek értéke sokszor a helyi emberekben nem is tudatosul. Ezekre a csodákra a turisták, a külföldi szakemberek hívják fel a figyelmét a helyi lakosoknak. Ezen apró kis értékek a zálogai a térség jövőjének, fejlődésének - mondják a magyarországi szakemberek. A helyi természeti és kulturális értékek, a hozzáadott szellemi tőke segítségével pozitív jövőkép vázolható a székely települések lakói számára.

A Székely Iránytű az égre mutat, jelezve ezáltal a helyes irányt a közösségek számára, de mutatja a székelyföldi turisztikai attrakciófejlesztés felé is az irányt: hogyan lehet összefogással, kreativitással, helyi alapanyagból, a tájba illeszkedő turisztikai attrakciót létrehozni, amely a későbbiekben bővíthető. Bízom benne, - mondta Kondor Tamás – hogy a későbbiekben egész Székelyföldön sikerül hasonló turisztikai attrakciókat kialakítani.

 

Csíkszereda, 2015. július 30.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774