Az autonómia a szülőföld szeretetét jelenti

Kiosztották a vetőmagokat a kiskertészeknek

(0 Szavazat)10 megjelenítés

Idén is folytatódik Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének nagysikerű Kiskertész programja, amelyre évről-évre egyre több IV-VII. osztályos diák jelentkezik. Idén a megye negyven tanintézetéből több mint 800 kisiskolás próbálja ki a kertészkedést a program keretében.  A program célja felhívni az iskolás gyerekek és szüleik figyelmét arra, hogy friss zöldségeket különösebb anyagi ráfordítás nélkül lehet megtermelni.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója április 8-án, hétfőn délelőtt átadták a vetőmagokat a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum tanulóinak. Az elkövetkező napokban a többi benevezett iskola és osztályközösség is megkapja a csomagot, amely a magok mellett útmutatást és hasznos információkat is tartalmaz a vegyszermentes zöldségtermesztéssel kapcsolatosan. A program során a tanulók saját zöldségeskertet alakítanak ki, és év végén díjazzák a legjobbakat.

– A Kiskertész programmal a fő célunk, hogy a gyerekek a kertészkedés révén már fiatal korban megismerkedjenek az élelmiszer előállításának gyakorlatával, hogy megtapasztalják a friss, saját kezűleg, a családi ház kertjében megtermelt zöldségek minőségbeli és élvezeti, értékbeli különbségét, elmélyüljön bennünk a (szülő)föld iránti szeretet, ami az autonómiánk alapja – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

– Idén ti vagyok a Robinsonok, akik a saját magatok és családotok számára a zöldséget megpróbáljátok megtermelni. Megfogjátok tapasztalni milyen jó dolog, amikor a család megkóstolja azt a borsólevest vagy friss zöldséget, amelyet gondoskodással neveltetek, készítettetek el – mondta a fiataloknak a megyeitanács-elnök.

Az idei év újdonsága, hogy a csomagban a borsó, retek, saláta és cukkini mellett három új vetőmag – sütőtök, cékla és uborka – is helyet kapott, a hasznos tudnivalókat, jótanácsokat tartlmazó kiadvány mellett – mondta el Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója.

A művészeti iskolában lelkes kiskertészek meséltek a tapasztalataikról:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/265356837683317

A korábbi évekről szóló hírek, fotók megtekinthetőek a közösségi oldalon:

https://www.facebook.com/kiskerteszprogram/

A Kiskertész program keretében idén is meghirdetik a Facebook-os versenyt, ahol a kiskertet ábrázoló képre augusztus 31-ig legtöbb kedvelést gyűjtő személyt díjazzák.

Csíkszereda, 2019. április 8.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774