Az árvízkárok helyreállítására és megyei utak javítására módosították a költségvetést

Megtartotta augusztusi soros ülését Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)45 megjelenítés

Az emberi életek mentése a prioritás, és felelősséget kell vállalni ezért, erre vonatkoztak Hargita Megye Tanácsa augusztus 31-i soros ülésének legjelentősebb döntései. Felújítanák a csíkszeredai Erdőalja utcát, hogy a SMURD helikopterekhez zökkenőmentesen el tudjanak jutni a mentők, illetve módosították a költségvetést az árvízkárok helyreállítása és megyei utak felújítása érdekében.

A tanácsülésen jelen volt Marius Giurcă dandártábornok, a csíkszeredai hegyivadász alakulat parancsnoka, aki elmondta, két leszállópályájuk van, amelyekre a leszálláshoz a SMURD helikopterei már megkapták a katonai engedélyt. A leszállópályákhoz vezető 1 km-es utat kellene felújítani, hogy a mentőautók zökkenőmentesen el tudjanak jutni a helikopterekhez. A parancsnok azt kérte, idén kezdjék el a befektetést, hogy jövő évben tudják befejezni. Borboly Csaba megyeelnök elmondta: a szóban forgó út megyei érdekeltségű is, hiszen emberi életek mentéséről van szó. Végül a testület úgy döntött, a megyei tanács ügykezelésbe veszi az utat.

Mint arról beszámoltunk, sürgős intézkedésekre volt szükség augusztus 31-én Gyimesközéplok községben, az egy nappal korábbi esőzések következtében az árvíz jelentős károkat okozott. Módosították a költségvetést, több átcsoportosítás is történt az árvízkárok helyreállítása és a megyei utak javítása érdekében. Jelentős összegeket költött a megyei tanács korábban is árvízkárok helyreállítására, ezekre várják a kormány kiegészítését, számolt be Borboly Csaba. A kormány költségvetés-kiegészítése szeptemberre várható, akkor visszateszik az átcsoportosított összegeket, Onnan vettek el, ahol blokkolva vannak a beruházások, magyarázta a megyeelnök. A Csíkszereda–Csíkpálfalva szakaszra 52 ezer lejt különítettek el, 150 ezer lejt átcsoportosítottak a Gyimesközéplok községi árvízkárok helyreállítására, illetve ugyancsak erre költik a tartalékalapban levő 70 ezer lejt. Aktualizálják a Kőrispatak–Maros megye határa közötti útszakasz terveit, illetve szintén elkészítik a 131-es jelzésű megyei út javításának tervét. Itt a beszakadást javítják ki, hiszen a teljes szakasz stabilizálására rengeteg pénzre lenne szükség, ez nem áll a megyei tanács rendelkezésére. A javítással lépésről lépésre lehet haladni, fejtette ki Hargita Megye Tanácsának elnöke. Elindítják a közbeszerzési folyamatot az udvarhelyszéki 135-ös jelzésű megyei útra is, erre 10 ezer lej elkülönítését szavazta meg a testület. A Kissolymos–Székelykeresztúr közötti útszakasz munkálatairól is született döntés, itt vissza kell állítani az utat a régi nyomvonalba, és megépíteni a védőrendszert a nagynyomású gázcsövekhez.

A megyei utak munkálatainak finanszírozásán kívül 6 ezer lejt utaltak ki annak a tanulmánynak az elkészítésére, amely arra vonatkozik, hogy beköltöztethetik-e Csíksomlyóról a megyei sürgősségi kórház fertőzőosztályát a régi járóbeteg-rendelő épületébe. 

Ezek mellett adminisztratív jellegű döntések születtek, a megyei tanács által fizetendő tagdíjak összegéről, alintézmények vezetőtanácsainak összetételéről, illetve Hargita Megye Tanácsának képviseletéről döntöttek a különböző szervezetekben.

A tervek szerint szeptember 12-én Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete Hargita megyébe látogat, számolt be a testületnek Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2016. szeptember 1. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774