Az árvíz által sújtott településeknek szavazott meg támogatást Hargita Megye Tanácsa

Elindítják a megyei tanács saját karbantartó cégének létrehozását

(0 Szavazat)32 megjelenítés

A személyi jövedelemadó hat százalékos keretéből újabb összegeket osztanak vissza helyi önkormányzatoknak, erről döntött többek között Hargita Megye Tanácsának testülete a június 23-i online rendkívüli ülésén. Ezúttal az udvarhelyszéki pénzösszegből azon településeket támogatták, amelyeket az elmúlt napok árvizei súlyosan érintettek. Szentábrahám községnek 20 ezer lejt hagyott jóvá a testület a csekefalvi járda építésére, Kápolnásfalu számára 50 ezer lejt az ivóvíz és szennyvízhálózat bővítésére, Felsőboldogfalva számára szintén 50 ezer lejt a régi községháza felújítási munkálataira, 20 ezer lejt Lövéte számára az ivóvíz és szennyvízhálózat bővítésére, Homoródszentmárton számára 150 ezer lejt, valamint 20 ezer lejt Homoródalmás számára.

Bíró Barna-Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elmondta, az elmúlt évek tapasztalatai szerint késve érkeznek a kormánytámogatások az árvízkárokra, ezért így hamarabb tudnak segítséget nyújtani a településeknek.

– Megbeszéltük a polgármesterekkel, hogy a hat százalékkal segítünk. Nekünk az a célunk, hogy minél hamarabb a segítségükre siessünk a településeken élő embereknek, és igyekezzünk támogatni a helyi önkormányzatokat abban, hogy csökkentsék a károkat – tette hozzá az elöljáró.

A testület megszavazta az Alcsík Kistérség Közösségi Fejlesztési Társulás és a Felcsík Kistérségi Társulás éves tagdíját. A kistérségeknek és a helyi önkormányzatoknak is fontos a fejlesztési tervek közösen történő előkészítése, és ezek finanszírozása, főként EU-s forrásokból.

Ugyancsak megszavazták a Csomád-Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás tagdíját is. Az ülés elején Demeter László, az Országos Természetvédelmi Ügynökség Hargita megyei kirendeltségének vezetője ismertette a Szent Anna-tó vízminőségének romlását és a szükséges lépéseket, ezen részletekről korábban Borboly Csaba blogbejegyzésben is tájékoztatott.

Elkezdődhet Hargita Megye Tanácsának saját karbantartó cégének létrehozása. A majdani cég a megyei jelzésű utak karbantartási munkálatait végezi el, elsősorban a sürgősségi esetek megoldására lesz fenntartva, mint a kedvezőtlen időjárási viszonyok vagy a forgalmi balesetek okozta károk. Ennek kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, nem fog konkurenciát jelenteni a megyében működő hasonló tevékenységű vállalkozásoknak. Mint mondta, a cél a segítségnyújtás és a károk minél gyorsabb kijavítása, ezzel biztosítva a megyei utak minőségének megőrzését és az akadálytalan forgalmat.

A testület megszavazta a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség tevékenységének átalakítását. Az ügynökség révén Hargita Megye Tanácsa az elkövetkező időszakban a gazdaság élénkítésére is hangsúlyt fektet, a felnőttképzésre és az átképzésre is összpontosítva. Mindezzel támogatja azokat a szektorokat, amelyeket hátrányosan érintett a jelenlegi járvány-helyzet, és munkaerőhiány tapasztalható.

EU-s forrásokat hív le Hargita Megye Tanácsa és az általa fenntartott Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, valamint a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a nagy infrastrukturális beruházások program (POIM) keretében. A gyermekvédelem esetében több mint 3,5 millió lejre pályáznak, míg a megyei kórházzal több mint 24,5 millió lejre. A program pályázati tengelye a járvány terjedésének megfékezésére, illetve a járvány okozta válság kezelésére nyújt beruházási támogatást. A partnerségről szóló határozatot a testület elfogadta.  

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának elnöke tájékoztatta a tanácsosokat, hogy mindkét pályázat esetében jól haladnak a dokumentáció előkészítésével, és bízik benne, hogy két héten belül mindkét esetben sikerül benyújtani az igényléseket.

Két újabb EU-s finanszírozású nemzetközi projektben vesz részt Hargita Megye Tanácsa, miután a testület is jóváhagyta az erről szóló határozatot. A projektekkel a roma lakosság segítésére fejlesztenek ki tanulási módszereket, illetve a Hargita hazavár programot fejlesztik és bővítik a tehetséges fiatalok itthon tartása és hazavonzása érdekében (erről korábban itt írtunk).

A tanácsülés Borboly Csaba és Hargita Megye Tanácsának Facebook-oldalán is visszanézhető:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/269847240985318/

 

Csíkszereda, 2020. június 23.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774