Az APIA-támogatások nélkül veszélybe kerül a gazdák megélhetése

Konzultációra hívnak minden érintett szervezetet 

(0 Szavazat)90 megjelenítés

– Szinte semmilyen kutatási támogatás nem ér el az erdélyi és magyar vidéki térségekbe, ezért közvetlenül is kell lépni! A Bizottság oldalán megtalálható a kérdőív, május 2-ig minden községből minél többen ki kell hogy töltsék, hogy az álláspontunk megkerülhetetlen legyen. A közösségünket érintő egyik legfontosabb támogatási formáról van szó, amely Székelyföld legerősebb ágazatát, a mezőgazdaságot érinti! – áll Borboly Csaba levelében, amelyben felkéri az érintett szervezeteket a konzultációra.

Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa (OÖT) javaslata alapján, az Ügyvezető Elnökség (ÜE) közreműködésével felkérnek minden RMDSZ-szervezetet, a társult szervezeteket, valamint helyi és megyei önkormányzati vezetőt és képviselőt, erdélyi magyar gazdát, vidékfejlesztéssel foglalkozó civilszervezetet, hogy vegyen részt a 2020–2027-es periódust érintő Közös Agrárpolitika konzultációjában.

Az Európai Bizottság online kérdőív révén várja a gazdálkodók, a szakmai és érdekvédelmi szervezetek véleményét a jelenlegi Közös Agrárpolitikáról (KAP). Ugyanakkor a 2016-os év során lezajlott Corki Európai Vidékfejlesztési Konferencia zárónyilatkozata meghatározta azt a tíz politikai irányvonalat, amelyet az Európai Uniónak szem előtt kell tartania a vidékfejlesztési és agrárpolitikájában, a 2020–2027-es tervezési időszakban. A két dokumentum, a corki nyilatkozat és a jelenlegi online kérdőív összegzése alapján alakul ki az úgynevezett fehér papír, amelyet az Európai Bizottság 2017 nyarán terjeszt majd elő, és amely az új KAP alapját képezi.

A KAP végrehajtása Romániában az Országos Vidékfejlesztési Programon (PNDR) keresztül történik, tehát a KAP határozza meg, hogy milyen támogatást kapnak a gazdálkodók, mire pályázhatnak a községek és a LEADER-térségek. Ezért kiemelten fontos, hogy az erdélyi gazdák és vidéki önkormányzatok kifejtsék véleményüket.

A konzultációsorozat immár elkezdődött Hargita megyében, aminek eredményeképpen a mellékletben szereplő javaslatok, vélemények fogalmazódtak meg.
A további javaslatokat, véleményeket 2017. április 30-ig várják a cap2020@hargitamegye.ro e-mail-címre:
1.  a direkt kifizetések, de különösen a helyi problémákat kompenzáló kiegészítések;
2.  vidékfejlesztés: mire van szükségük a helyi önkormányzatoknak?
3.  egyszerűsítés történt? mit kellene egyszerűsíteni?
4.  mennyire hasznos a LEADER? mitől lenne jobb? (sokkal több és nagyobb pályázat pl.);
5.  fel tudunk készülni a smart vidékre? van ebben lehetőség a vállalkozásoknak?
6.  szükséges-e külön vidékkutatás, szaktanácsadás?

A beérkezett javaslatok alapján elkészült javaslatcsomagot Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke, az Európai Régiók Bizottságának tagja 2017. május 4-én, a Brüsszelben sorra kerülő, a Rural post – 2020 konferencia keretében fogja bemutatni és beterjeszteni.

A Közös Agrárpolitika az egyik legfontosabb külső eszköz az erdélyi megyék fejlesztésében, elsősorban az EMVA – PNDR/AFIR és az EMGA – APIA rendszerből ismerős. Annak ellenére, hogy az Unióban kiemelt kérdés az élelmiszergyártás és az ehhez kapcsolt vidékfejlesztés, a vidék részesedése nagyon alacsony, a többi alaphoz viszonyítva mindössze 1–7%!

A kérdőív elérhető az alábbi linken: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/FutureCAP?surveylanguage=HU

Részletes információ, uniós agrárpolitikát érintő dokumentáció elérhető az alábbi oldalon: http://www.planificatio.com/p/naptar.html.

Csíkszereda, 2017. április 24.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774