Az agyelszívás megfékezéséről tanácskoztak Brüsszelben

Borboly Csaba: A gazdasági és társadalmi fejlődés alapja a jól kidolgozott ifjúságpolitika

(0 Szavazat)31 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Régiók Bizottsága támogatásával október 9-én, a régiók és városok európai hete (EWRC) keretében Brüsszelben Brain Drain: a one way ticket elnevezéssel szervezett workshopot, amelyen a fiatalok és a munkaerő kivándorlásán volt a hangsúly. A régiók és városok európai hete a legnagyobb ilyen jellegű nyilvános rendezvény európai szinten.

A workshopot Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő nyitotta meg. A képviselő szerint az agyelszívás témájában európai szinten is foganatosítani kell bizonyos intézkedéseket, tagállami szinten is, viszont helyi szinten is nagyon fontos intézkedéseket kell foganatosítani. A képviselő szerint a helyi közösség amennyiben vonzó és erős, úgy kevesebben fognak elvándorolni. Egy ilyen közösség megtudja határozni saját prioritásait. Ebben pedig a helyi szintű oktatás, a közigazgatás és a vállalkozói szféra nagyon szorosan együtt kell működjön.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a Régiók Bizottságának jelentéstevője ifjúság és az iskolai és a felsőoktatás korszerűsítése témakörökben, a kérdés mihamarabbi megvitatásának fontosságára hívta fel a figyelmet. A megyei tanács elnökét ugyanakkor az Európai Néppárt frakciója kedden politikai koordinátorává nevezte ki a Régiók Bizottsága oktatási szakbizottságában (SEDEC). Mint mondta, a témakör egyre égetőbb, hiszen jelenleg zajlanak a viták az EU 2020 utáni ifjúságpolitikai stratégiájának kidolgozása érdekében a Régiók Bizottsága mellett az Európai Bizottságban és az Európai Parlamentben is. Így a tagországok, különösen a Kelet-Európai országok állást kell foglalniuk a témában, hiszen a gazdasági és társadalmi fejlődés alapja a hatékony ifjúságpolitika és a fiatalok elvándorlásának csökkentésére ezekben az országokban konkrét megoldások szükségesek. Ezekben pedig a helyi és regionális önkormányzatoknak nagy szerep és felelősség jut.

– Az EU-ban a felsőoktatás és a szakképesítésben foglalkoztatottak aránya a 2008-as pénzügyi válság után még nem tudott teljesen helyre állni. Hatalmas gazdasági és szociális különbségek vannak nem csak a tagállamok, hanem a különböző régiók között is. Ebben a tekintetben az uniós politikáknak nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a regionális különbségekre, különösen a kevésbé fejlett régiókra, az oktatási stratégiák kidolgozása során – hangsúlyozta Borboly Csaba, akit a workshopot megelőzően az Európai Néppárt politikai koordinátorává nevezték ki a Szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra (SEDEC) szakbizottságban a Régiók Bizottsága 131. plenáris ülésén. Szerinte ugyanakkor meg kell akadályozni az oktatáshoz való jog korlátozását gazdasági, etnikai, nyelvi vagy bármilyen más alapon. – Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy vannak olyan intézkedések, amelyek korlátozzák a kisebbségi hallgatók anyanyelvű oktatáshoz való hozzáférését, és hiba lenne azt hinni, hogy ezek nem játszanak fontos szerepet a fiatalok elvándorlásának növekedésében. Így az olyan kezdeményezések, mint a Minority Safepack fontosak a nemzeti identitás és kulturális sokszínűség megőrzésében – emelte még ki Borboly Csaba, akit a workshopot megelőzően az Európai Néppárt politikai koordinátorává nevezték ki a Szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra (SEDEC) szakbizottságban a Régiók Bizottsága 131. plenáris ülésén

José Ignacio Ceniceros González, a RéB szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra szakbizottságának elnöke elmondta, hogy a kibocsájtó országok számára más problémák jelentkeznek, mint a fogadó országok számára. Egyes régiók ugyanis sokkal érdekesebb és csábítóak a fiatalok számára. A vidék, a kevésbé fejlett területek pedig kevésbé, ezek többsége pedig kibocsájtó régió. A tehetség vadászat és ezek felkutatása arra kényszeríti, hogy intézkedéseket tegyenek, hogy az agyelszívást fékezni vagy megfordítani tudják.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa szerint a helyi és regionális közösségeket vonzóbbá kell tenni. Munkahely teremtéssel, az oktatás színvonalának, kulturális élet és sport lehetőségek javításával kell olyan helyi körülményeket teremteni, hogy a fiatalok, még ha el is mennek külföldre, visszatérjenek a kibocsájtó régióba, városba. Alapvetően a regionális és strukturális alapok tudnak segíteni, hogy az adott térség népesség megtartó képességét megerősítsék. A biztos ugyanakkor elmondta, hogy a mobilitás leginkább a periférikus térségekre jelent veszélyt, hiszen kelet európai térségekből vándorolnak a fiatalok nyugatabbra, mindezek mellett az oktatás és kultúra fontos szerepet játszik Európa versenyképességében.

Hargita Megye Tanácsa meghívott előadója volt továbbá Forró Gyöngyvér is, aki az Európai Parlamentben szerzett tapasztalatairól és saját élményeiről számolt be.

A konferencián felszólalt még Tadeus Truskolaski, a RéB kevésbé fejlett régiók interregionális csoportjának vezetője, Radimir Čačić, az AER (Assembly of European Regions) kulturális, oktatási és ifjúsági bizottságának elnöke, valamint Raymond Xerri, az ETTW (Europeans Throughout the World) ernyőszervezet elnöke. A workshopon résztvett Berde László megyei tanácsos is.

Az eseményről készült híranyag itt tekinthető meg.

Borboly Csaba élő bejelentkezésben összegezte a workshopon elhangzottakat:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/2147335992253902

Boboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről bővebb információt találnak a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

 

Idén is népszerű volt Hargita megye a régiók és városok európai hetén

A régiók és városok európai Hetén újra bemutatásra kerültek Székelyföld értékei is. A megnyitó napon, október 8-án, Hargita Megye Tanácsának standjánál hosszú sorok kígyóztak, hogy megkóstolhassák a Székely termék védjeggyel ellátott ínyencségeket.

–  Fontosnak tartjuk, hogy jó minőségi termékeinket Európa szinten is megismerjék, a célunk az, hogy minél nagyobb figyelmet kapjanak a gazdák és a helyi termékek – mondta Borboly Csaba.

A megyeelnök helyszíni bejelentkezése itt tekinthető meg, fényképalbuma pedig itt.

Hargita Megye Tanácsa által szervezett Brain drain: A one way ticket? konferencia visszanézhető itt.

Csíkszereda, 2018. október 9.


[ Nemzetközi hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774