Átadták az új közösségi épületet

Énlaka igenis fejlődik

(0 Szavazat)65 megjelenítés

Elkészült az énlaki ravatalozó, amelyet közösségi épületként is használnak. Az elképzelést a helyiek kezdeményezésére a polgármesteri hivatal karolta fel közel nyolc évvel ezelőtt Hargita Megye Tanácsa támogatásával. A területet az unitárius egyház biztosította, a tervező a csíkszeredai  Kontur Kft., a kivitelező pedig a farkaslaki Perfekt Trans Kft. volt. Az épület több mint 220.000 lejbe került, ebből a megyei tanács 48.000 lejt biztosított. Az átadási ünnepséget december 9-én, pénteken tartották. Az eseményen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Kolumbán Dávid megyei tanácsos, Szőcs László Etéd község polgármestere, valamint Verestóy Atilla szenátor. 

Borboly Csaba hozzászólásában kiemelte az összefogás fontosságát, mivel ennek hiányában nem valósulhatott volna meg a ravatalozó.

- 2008 óta Hargita Megye Tanácsa kiemelten dolgozik Etéd községért, ezt bizonyítja, hogy utak, vízrendszerek, iskolák, óvodák, templomok, papilakok, kultúrotthonok újultak meg, épültek fel, és most már a közösségi házként is használható ravatalozó is elkészült. A megyei tanács a kis közösségekért is dolgozik. Énlaka egy élő falu kell maradjon, ahová haza költöznek az elszármazottak, mert ha sikerül szép környezetet biztosítani nekik, akkor örömmel nevelhetik itt fel gyermekeiket, és ezen kell dolgozni tovább, hogy biztosítsuk a szükséges épületeket és körülményeket, ehhez pedig a helyi és megyei szintű közreműködés mellett szükség van országos szintű támogatásra is. A megyeelnök hozzátette, szomorú hely egy ravatalozó, de szükség van rá, mert minden embert megillet a végtisztesség megadása, a méltóságteljes végső búcsú, a ravatalozó a veszteség pillanatában segítséget jelent a szomorú esemény lebonyolításában.

Szőcs László üdvözlő beszédében kiemelte, hogy a helyi közösség régi igénye valósult meg, számos nehézséggel szembesültek a kivitelezés folyamán, de sikerült ezeket leküzdeni. A helyi unitárius lelkésznő, Matéfi Nagy Timea pedig ezekkel a szavakkal áldotta meg az új épületet: Énlaka felett, a Firtos lova hátán, lehajtott fejjel elaludt a gondviselés" – Tamási Áron ezen szavai megcáfolódni látszanak, hiszen Énlaka igenis felébredt, fejlődik a kis ékszer település.

Az átadásról felvételt is készült, amelyet a következő linken tekinthetnek meg: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1140739525973429.

Csíkszereda, 2016. december 10.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774