AszfaltFeszt helyi értékekkel és az idősek megbecsülésével

Méltó módon adták át a büdösfürdői utat

(0 Szavazat)42 megjelenítés

Október elsején, vasárnap egész napos rendezvénysorozat keretében adták át ünnepélyesen a büdösfürdői utat. Az AszfaltFeszt névre keresztelt eseményt Hargita Megye Tanácsa, valamint Csíkszentkirály és Csíkszentimre község polgármesteri hivatala szervezte.

A nap zenés toborzóval vette kezdetét, majd több kategóriában meghirdetett amatőr bicikliverseny startolt mintegy nyolcvan versenyző részvételével. Az ünnepi szentmisét Csató Béla cíkszentkirályi plébános celebrálta, melynek végén köszöntötték a szépkorúakat is az Idősek Világnapja alkalmából.

Az ünnepi szentmisén részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István megyei tanácsos is. A megyeelnök a szentmise végén köszöntötte az időseket:

– Önök azért dolgoztak és fáradoztak, hogy megteremtsék a mi jövőnket, remélve, hogy könnyebb és szebb lehet, mint az önöké volt. Nekünk pedig ugyancsak az a nemes feladat jut, hogy mi a gyerekeink és unokáink jövőjét alapozhatjuk meg munkák, példamutatásunk, emberségünk és egész életünk által. Ehhez pedig elengedhetetlenül szükség van a generációk közötti jó kapcsolatra, a kommunikációra, az egymás megbecsülésére – fogalmazott köszöntőjében Borboly Csaba.

Az ünneplő sokaság a fúvószenekar vezetésével az útavató ünnepség helyszínére vonult át, ahol a csíkszentimrei Fehér Liliom néptánccsoport és a csíkszentkirályi Vadrózsa néptánccsoport lépett fel.

A több száz megjelentet elsőként Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere és Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere köszöntötte, akik kiemelték mekkora jelentőséggel bír a leaszfaltozott út Büdösfürdő életében, ami jó hatással lesz a környék turizmusára is.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök köszönetet mondott a munkaközösségnek és maga mellé szólította mindazokat, akik a háttérből tettek azért, hogy az út elkészüljön és az AszfaltFeszt megvalósuljon.

– Amiben sokan nem hittek néhány évvel ezelőtt, az mára valósággá vált: aszfaltúton juthatunk el Büdösfürdőre. Az egész napos esemény méltó alkalom a sokéves munka megünneplésére, hiszen a sokszor lehetetlennek tűnő helyzet ellenére valósítottuk meg a szóban forgó út korszerűsítését – hangsúlyozta Borboly Csaba.

A büdösfürdői út felújítási munkái már 2007-2008-ban elkezdődtek karbantartási szinten. 2010-ben mintegy 3,2 km úton már aszfaltszőnyeg terítésére is sor került, amelyet 2012-ben 1 km–el hosszabítottak meg. A hátralevő útszakasz felújítására 2015-ös év folyamán kötödött meg az első szerződés, amelyet még kettő követett és eredményképpen megvalósult 10 km út modernizálása 2 év alatt három szakaszban.

Ez magában foglalta a földmunkákat, 20 cm ballaszt és 15 cm törtkő elhelyezését, sáncok kiásását, padkák kialakítását, átereszek helyrehozását/kicserélését, egy 5 cm-es kötőréteg aszfalt és egy 4 cm-es koptatóréteg aszfalt elterítését.

A szerződések összértéke: megközelítőleg 8 millió lej (7.916.697,14 lej ÁFÁ-val), amely saját költségvetésből (43%) valamint az Országos Helyi Fejlesztési Programból (57%) volt finanszírozva.

– Az út munkálatai során újra megbizonyosodhattunk arról, hogy összefogással, közös erővel szinte bármit elérhetünk. Itt köszönném meg Csíkszentimre és Csíkszentkirály községeknek, hogy biztosítottak a támogatásukról. Számtalanszor kijöttek a polgármester urak is a munkálatokhoz, itt voltak, követték az eseményeket. Köszönet nekik mindezért – hangsúlyozta a megyeitanács-elnök.

Az amatőr kerékpárverseny díjazottjainak járó elismeréseket Novák Károly Eduárd, a Román Kerékpáros-szövetség elnöke, Borboly Csaba megyeitanács-elnök és Becze István megyei tanácsos adták át.

A közös ima után Csató Béla plébános Isten áldását kérte az útra. Időközben elkészült az ízletes pityókás tokány is, a további jó hangulatról a madarasi népi zenekar gondoskodott. A Hargita Megyei Művészeti Népiskola és a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás jóvoltából gyermekprogramok és kézműves foglalkozások várták a fiatalabb korosztály.

Az AszfaltFesztről készített fotóalbum itt tekinthető meg.

Csíkszereda, 2017. október 1.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774