Arányos kilövési kvótát követelnek

(0 Szavazat)20 megjelenítés

Az emberi élet a tétje nagyon sokszor a medvetámadásoknak az anyagi kár mellett Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megyében. Az említett megyék önkormányzati vezetői beadványt nyújtanak be a szakminisztériumhoz a vadak kilövési kvótáját illetően. 

A témában tartott sajtótájékoztatón Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta, a székelyföldi megyékben, akárcsak az ország más régióiban is, nagy port kavart a minisztérium által előterjesztett rendelet, amelyben csökkentik a kilövési kvótát. Az hírlik, hogy 2017-től pedig le szeretnék tiltani a medvék kilövését Romániában.

„Állatvédő vagyok, de egyensúlyban kell tartani az állatvédelem mellett az emberek érdekeit és a javak védelmét. A szakminisztériumhoz megfogalmazott javaslatainkban három fontos szempontot tartunk szem előtt: először is reális felmérést szeretnénk az elkövetkező időszakban a vadállományt illetően, ugyanis Kovászna megyében, a hivatalos adatok szerint, 650-700 medvét, reálisan pedig 1300 példányt tartanak számon a szakemberek. Megyénkben mostanáig 45 kilövési engedélyt adtak, ezt a számot legalább 60-70-re kellene emelni, hiszen a környezetvédelmi igazgatóság adatai szerint évről évre nő a vadak által okozott károk mértéke, és nő az emberi sérülések száma is. Továbbá javaslatunkban a kvóta elosztásánál országos szinten egyenlő megoldást kezdeményezünk, valamint a vadak által okozott károk gyors megtérítését, ugyanis a szakminisztérium évek óta nem fizette ki az embereket megillető összegeket, gyakran 2-3 évet késnek a kifizetések” – fogalmazott Tamás Sándor. Az elnök szerint mihamarabbi előrelépésre van szükség az ügyben, amely leginkább az egyszerű vidéki emberek, a mezőgazdaságból élők megélhetését veszélyezteti. Az elnök hangsúlyozta: Háromszéken vadmacskák és farkasok kilövése helyett a vaddisznók számának csökkentésére lenne inkább szükség.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a sajtó nagyon egyoldalúan mutatja be a problémát. Úgy látja, hogy azok, akik tiltakoznak a kilövési kvóta ellen, egyáltalán nem beszélnek az emberi áldozatokról. A Hargita megyei elnök elmondta, hogy a Régiók Bizottsága természetvédelmi szakbizottságának tagjaként csodálkozva tapasztalta: Brüsszelben nem tudnak az emberi áldozatokról.
„Végignéztük Románia vonatkozó törvényeit, egyik sem kezeli ezt a helyzetet, csak a károk szintjén foglalkozik a kérdéskörrel. Kérdem én, mit ér bármilyen kártérítés annak az embernek, aki életveszélyesen megsebesül, vagy annak a 14 éves gyermeknek, aki életre szóló traumát él át, nehezen tudja feldolgozni a támadást? – tette fel a kérdést Borboly Csaba. – Amiről nem beszélnek a »sötétzöld« szervezetek, az az emberi élet. Ugyanakkor nagyon nagy károk vannak a termésben, a Hargita megyeiek puskával mennek aratni. A jogszabályok a kárrendezéshez sem nyújtanak jó megoldást, akkor volt ez rendben, amikor RMDSZ-es vezette az illetékes minisztériumot. Nagyon sok településen a gyermekeket este hat után nem engedik ki az utcára, az erdőre nem járnak az emberek, nem merik megművelni területeiket, nem járnak túrázni, kirándulni, kevesen merik magukat ennek a veszélynek kitenni. Brüsszelben azt hallottam vissza, hogy mindezt nem tudták, Románia erről nem tájékoztatta őket. Amikor Romániában védetté nyilvánították a medvét, ezt a típusú veszélyt nem hozták tudomásukra. Sajnos rosszul végzett számolás mentén állapították meg Romániában a kvótát, az a 6500 azóta már sokkal több lett, ellenben a számolás hiteltelensége miatt azt mondtuk, hogy tavasszal együtt számoljuk. Ugyanakkor sokkal jobban lehetne tanulmányozni a medvék élőhelyét, ha néhány egyed chipet kapna, annak minimális költsége lenne.”

A Hargita megyei elnök kifejtette, hogy Hargita Megye Tanácsa többször felhívta a figyelmet a problémára, Dacian Cioloș miniszterelnökhöz is fordult, mert a hatóságok érdemben nem foglalkoznak az emberéletet veszélyeztető esetekkel. Személy szerint hibásnak tartja az úgynevezett zöldbárókat, akik több uniós pályázat haszonélvezőiként, önös érdekből védik az állatokat. „Ha a kilövési kvótát visszavonják, az nagyon nagy veszélyt jelent az itt élő emberek számára. Gyermekeink kerülnek veszélybe, és erről sokan nem akarnak beszélni, holott kell. Ezért van a mai sajtótájékoztató, hogy azoknak az embereknek a hangját is meghallják, akik nem mernek otthonukból kimozdulni, őket képviseljük” – jelentette ki Borboly Csaba felhívva a figyelmet Hargita Megye Tanácsa ez ügyben készített jelentésére.

A megyevezetők arra biztatnak minden érintettet, hogy jelentsék az esetleges vadkárokat, mert ezek függvényében szabja ki a minisztérium a kilövési engedélyeket.

Sepsiszentgyörgy,
2016. október 3.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774