Amíg egy településen együtt dolgoznak az intézmények vezetői, addig van jövő

Megtekintették a vacsárcsi templomon elvégzett munkálatokat

(0 Szavazat)46 megjelenítés

Hagyományőrző Napot tartottak Csíkvacsárcsiban augusztus 12-én, szombaton a Vacsárcsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület valamint a Vacsárcsi Ifjúsági és Kulturális Egyesület közös szervezésében. Délelőtt az önkéntességé volt a főszerep, a program részeként a település önkéntes tűzoltói átvették új védőruháikat, amelyet a megyei tanács pályázatán kapott támogatásból vásároltak, illetve bemutatóval és ügyességi versennyel örvendeztették meg a közönséget.

A programokra ellátogatott Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, aki a következő szavakkal köszöntötte az önkéntes tűzoltókat:

– Nem titok, hogy mindannyian a jogszabályok megváltoztatását szeretnénk, hogy a visszaosztott pénzeknél külön szerepeljenek az önkéntes tűzoltók, továbbá a tűzoltóknak szóló adókedvezmény visszavezetését, mert mindig készenlétben állnak, és vállalják a munka nehezét – fogalmazott a megyeelnök. Hozzátette, örömmel látja, hogy a községet alkotó települések egyre több alkalommal jelennek meg egységesen, ez azt bizonyítja, hogy jó irányban haladnak a dolgok. Illetve a közös munka folytatásáról biztosította a jelenlévőket, hangsúlyozta, ameddig egy településen együtt dolgoznak a szervezetek, közbirtokosság, egyház és iskola képviselői addig van jövő, és van amiért a gyermekek haza térjenek, itthon maradjanak. Hozzátette, Becze István megyei tanácsossal közösen dolgoznak ezért a településért.

A jelenlévőket Izsák-Székely Lóránt polgármester is köszöntötte, aki a közösség elvárásairól beszélt, amelyet az emberek a katasztrófavédők, a tűzoltók, a politikai vezetők iránt táplálnak. A különbség, hogy a tűzoltók gyorsan és veszélyes körülmények között kell cselekedjenek, de a közösség hálás a biztonságért, amit biztosítanak, fogalmazott a polgármester. A rendezvényen részt vett Szentes Antal megyei tanácsos is, akinek a javaslatára került emelésre az idén a megyei tanács tűzoltóknak szóló pályázatának keretösszege.

A Vacsárcsi Önkéntes Tűzoltók Egyesülete a 2013-as év végén alakult, azóta több alkalommal is nyertek már pályázatot, így megfelelő eszközökkel, ruhákkal és védőfelszerelésekkel, valamint a Vacsárcsi Közbirtokosságtól ajándékba kapott Mercedes típusú tűzoltóautóval igyekezhetnek a tűzesetekhez. Hargita Megye Tanácsa tavaszi pályázati kiírásán nyert 9300 lejes összegből további védőruhákat vásároltak. A Hagyományőrző Nap részeként kiértékelőt tartottak a csapat tevékenységéről a helyi kultúrotthonban, ahol részt vettek a szomszédos települések (Ajnád, Szentmihály, Szépvíz község, Rákos község, Madéfalva, Csíkszentdomokos és Madaras) önkéntes tűzoltói, illetve meghívottként Maros megyéből, Csíkfalváról is érkezett egy csoport. Az esemény alkalmával először látogatott Vacsárcsiba a magyarországi Füzesgyarmat önkéntes tűzoltó küldöttsége, akikkel együttműködési megállapodást kötöttek.

A megyei tanács elnöke a vacsárcsi tűzoltó központról is egyeztetett a község polgármesterével és a közbirtokosság elnökével, Szőcs Lászlóval, megegyeztek, hogy a megyei tanács igyekszik segíteni, hogy minél hamarabb elkezdhessék a munkálatokat, hogy már akár ebben az évben tető alá kerülhessen a jól felszerelt tűzoltóautójuk. Ezenkívül a közbirtokosság elnökével, a polgármesterrel és az egyháztanács tagjaival megtekintették a helyi templomot, az elvégzett munkálatokat, illetve a templomtorony újjáépítéséről beszélgettek, amely szintén a közösség igénye.

 

Csíkszereda, 2017. augusztus 13.


[ Önkéntes tűzoltók ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774