Alma András program

A Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület közleménye

(0 Szavazat)16 megjelenítés

A Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület az Alma András című programot 2008 óta minden évben megszervezi, minden tanévben 5-8 csíkszeredai osztály vesz részt. Ebben az évben a Nagy István Művészeti Líceumból mindkét III. osztály, a József Attila Általános Iskolából mindkét III. osztály, a Nagy Imre Általános Iskolából egy III. és a Petőfi Sándor Általános Iskola egyik III. osztálya vett részt a programban, összesen 123 gyerek.

Hargita Megye Tanácsa támogatta a résztvevők szállítását a helyszínekre, Csíkpálfalvára a gyakorlókertbe és Kalibáskőre az erdei iskolába.

A résztvevők olyan tudással és gyakorlati tapasztalattal gazdagodtak, ami önmaguk, a családjuk, a közösség érdekeit szolgálja rövid és hosszú távon:

1.    megtapasztalták a kiskerti gyümölcsös működését (növényszaporítás, gondozás, védekezési munkák, betakarítás)

2.   hagyományos receptek szerint készítettek el finomságokat (kompót, befőtt, sütemény)

3.   megtapasztalták és megkedvelték a természetközeli életet

4.   megkezdődött a belső átalakulás: az önmagunkért, a környezetért és az egymásért felelős életvitel

5.   ismerkedtek az önfenntartást és önellátást biztosító tudásokkal, ezeknek fontosságával

6.   az együtt töltött idő és a közös munka hozzájárult a jó osztályközösség erősödéséhez, fokozta az osztályon belüli közreműködést és kommunikációt, csökkentette az agresszív cselekedeteket

7.   a szabad levegőn és munkával töltött idő hozzájárult az elektronikai kiegészítők oktalan használatának a visszaszorításához, az egészséges, „józan paraszti észjárás” és gondolkodás kialakulásához, a nihilizmus és elértéktelenedés felszámolásához

 

A program minden csoportnál ugyanolyan sorrendben valósult meg:

·       Áprilisban a talaj fajtákkal ismerkedtek a résztvevők és megtanultak egy oltás technikát, a szemzést.

  • Októberben Csíkpálfalván a gyakorlókertben, almaszüreten vettek részt, megtanulták és gyakorolták az almaszedést kézzel és alma szedőkkel, megtanulták az alma téli tárolásának módját, megtanulták és gyakorolták a fiatal fák felkészítését a télre és a gyümölcsfák metszését. A napot a szabadban töltötték munkával, tanulással és játékkal. Ezek után a Kalibáskő Erdei Iskolában foglalkoztak az alma jótékony és gyógyhatásával. A tevékenységek játékosak voltak, sok mozgással, a korosztálynak megfelelően, annak érdekében, hogy élvezzék a résztvevő gyerekek, hogy kellemes élményük fűződjön a témához. Végül ételkülönlegességeket készítettek, aminek alapanyaga az alma. A résztvevők körében ennek a tevékenységnek volt a legnagyobb sikere, annak ellenére, hogy többen könnyebb sérüléseket szenvedtek a kés használatával.

[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774