Alcsíki tangazdaság kialakításának lehetőségéről egyeztettek

(0 Szavazat)89 megjelenítés

A Tivai Nagy Imre Szakközépiskola keretében egy alcsíki tangazdaság kialakításának lehetőségéről értekeztek Csíkszentmártonban november 17-én. A megbeszélésen részt vett Gergely András polgármester, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Becze István megyei tanácsos, Görbe Péter főtanfelügyelő, Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere, Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének igazgatója, Kolozsvári Tibor, a szentsimoni tangazdaság munkatársa, Vizi István, a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola igazgatója, Ábrahám Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara vezetője, valamint a helyi közbirtokosságok elnökei és azok a helyi meghatározó gazdasági szereplők, akik hatékonyan hozzájárulhatnak e kérdés továbbgondolásához.

Gergely András elmondta, azzal a céllal szervezték a találkozót, hogy felmérjék a tangazdaság kialakításának lehetséges módozatait, lehetőségeit, hiszen igény van megfelelően képzett szakemberekre, ugyanakkor a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola megfelelő keretet biztosíthat annak működtetésére. Ennek érdekében uniós pályázat előkészítésén dolgoznak.

Borboly Csaba kiemelte, sok éve foglalkoznak a szakoktatás kérdésével, és a sokéves próbálkozás után akkor lehet előrelépés a kérdésben, ha az összes érdekelt szereplő  összefog a cél érdekében. Fontos, hogy a szülők és tanulók meglássák a lehetőséget a szakoktatásban, a gyerekek akarjanak tanulni, szakmát elsajátítani.

– Csíkszentsimoni bázissal elindult a Szent Ferenc Alapítvány által működtetett Szent László Mezőgazdasági Szakkollégium, amely jelenleg is jelentősen ráerősít a szakközépiskola működésére. Ezt a tudást is felhasználhatjuk egy tangazdaság kialakításában, ha a közösség, a térség akarja. Ha van összefogás, akkor lehet forrásokat mozgatni, ezért kellene ma elindítani egy összefogást, amely alapján tovább lehet lépni, ösztöndíjakat, versenyeket szervezni, bővíteni a szakiskola felszereltségét – emelte ki Borboly Csaba.

A felek megegyeztek abban, hogy a csíkszentmártoni polgármesteri hivatal pályázatot nyújt be egy növénytermesztési tangazdaság létrehozására, eszközökkel való felszerelésére, önerőből pedig vállalják egy tankonyha elkészítését, amely a vendéglátóipari szak diákjainak és oktatóinak nyújt gyakorlatozási lehetőséget.

Csíkszereda, 2015. november 17.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774