Aláírták az első szerződést az egyházaknak szóló pályázati kiírások keretében

Hargita Megye Tanácsa támogatja az egyházakat

(0 Szavazat)87 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa egyházaknak szóló pályázati kiírása keretében aláírták ma, június 17-én, szerdán az első szerződést a gyergyószentmiklósi Szent Miklós Plébánián. Az aláírt szerződés értéke 76 000 lej, az idei egyházi pályázatok összértéke 3 699 400 lej, a keretösszeg 72 nyertes pályázat támogatását foglalja magába.

A szerződés aláíráson Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy nagyra értékelik a gyergyószentmiklósi katolikus főesperesi hivatal tevékenységét és koordináló szerepét a térség egyházi, hitéleti és fejlesztése terén. „Hiszem azt, hogy Gyergyószentmiklóson és a medencében azok a fejlesztések, amelyek a templomok, imaházak, közösségi termek felújítását jelentik, azok a híveknek a szolidaritását, egymáshoz való fordulását, és a minél közvetlenebb együttműködés kovászát jelenthetik” - fejtette ki a megyeelnök. Hozzátette, hogy az egyházak szerepe jelentős a megye társadalmának a megerősítésében, ezért is tartják fontosnak a támogatást. Másodlagos célként a Hargita megyei gazdasági élet segítését emelte ki Borboly Csaba, amely által támogatják a helyi mesterembereket, kis cégeket, családi vállalkozásokat.

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke a többi gyergyószéki egyházi támogatásokról számolt be: „A gyergyói térségben a szárhegyi ferences kolostor kapta a legnagyobb támogatást idén, 170 000 lejt. Ezzel elindul a rég várt felújítás első hulláma. Idén a tetőszerkezet felújítására kerül sor. Örvendek, hogy Anaklét atyával közös véleményen vagyunk abban, hogy a kolostor egy fontos lelkigyakorlati központ, és fontos a felújítása. A gyergyókilyénfalvi Szent Mária Magdolna tiszteletére szentelt római katolikus templom villámvédelmére 25 000 lej támogatást hagytunk jóvá. A több mint 250 éves templomot jó állapotban őrizték meg a kilyénfalvi hívek, a mi feladatunk, hogy a jövő nemzedékének hasonlóképpen megőrizzük. A gyergyócsomafalvi Szent Péter és Pál katolikus templom villámvédelmére 43 000 lejes támogatást nyújtunk. Célunk a templomot és a benne található értékeket, javakat és az emberi életet megóvni a villámlás káros hatásaival szemben.” Barti Tihamér alelnök hozzátette: a térségben még vannak megvalósításra váró egyházfelújítási projektek, amelyekre oda kell figyelni és kell segíteni a továbbiakban is.

A gyergyószentmiklósi Szent Miklós Plébániának szánt összeget az egyház a plébánia és a kápolna tetőszerkezetének a javítására használja fel. Erről tájékoztatott Portik- Hegyi Kelemen, gyergyószentmiklósi főesperes-plébános, kifejezve háláját: „Hálásan és örömmel köszönjük ezt a lehetőséget. Gyergyószentmiklós legrégebbi épületének, a Márton Áron kápolna újrafödésére használjuk fel a támogatást. Mivel elég gyakran kellett cserélni a cserepeket, reméljük, ezzel a segítséggel sikerül rendbe tenni úgy, hogy az alatta lévő termek használhatók legyenek.”

 

Gyergyószentmiklós, 2020. június 17.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774