Akkreditáció rezidensképzésre - Megújult a kórház élelmezési részlege

(0 Szavazat)26 megjelenítés

Akkreditálták rezidensek képzésére a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat, ismertette hétfőn, február 10-én sajtótájékoztatón az intézmény vezetősége. Ugyanakkor bemutatták a sajtónak a kórház felújított élelmezési részlegét is.

„Örömmel jelenthetem be, hogy az Egészségügyi Minisztérium elfogadta a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház jelentkezését, és bekerültünk azon egészségügyi intézmények közé, amelyek rezidensképzést végezhetnek. A rezidensek oktatására vonatkozó megújult jogszabály értelmében nemcsak egyetemi központokban, hanem erre alkalmasnak ítélt megyei kórházakban is zajlik képzés. Csíkszeredában 19 orvosi ágazatban fogadhatunk rezidenseket” – közölte dr. Konrád Judit, az intézmény menedzsere. Elmondta, még nem jelentek meg a részletes szabályok arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen körülmények között zajlik majd a rezidensképzés az egyetemi központokon kívül.

„A rezidensképzés beindulása azt jelenti, hogy a csíkszeredai kórház is oktatókórház. Ha ehhez a kutatás terén is eredményeket társítunk, klinikai kórház leszünk, és karnyújtásnyira kerülünk a 2-es kategória elérésétől” – értékelte a menedzser.

Dr. Adrian-Cristian Dobrică megbízott kutatási igazgató, mellkassebész szerint történelmi ez a pillanat a csíkszeredai kórház számára, az intézmény szakmai tevékenysége szempontjából nagyon fontos, hogy bekerült azon 31 intézmény közé, amelyeket az Egészségügyi Minisztérium rezidensképzésre megfelelőnek talált. „Amikor néhány éve leszögeztük Hargita Megye Tanácsával közösen a kórház fejlesztési céljait, akkor úgy gondoltuk, hogy ez a legnehezebben teljesíthető kritérium” – mondta.

Borboly Csaba, az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke kijelentette, a fiatal orvosok idevonzásában nagy lehetőséget nyit meg a rezidensképzés. „A megyei tanács számára ez a lehetőség egy kihívás is, további orvoslakásokat kell építsünk, hogy szolgálati lakásokkal segíthessük a rezidens orvosokat.  Várjuk Csíkszereda megyei jogú város döntését is, hisz megígérték, hogy erre a célra átadnak egy területet. Az eddig megtett út tapasztalatai alapján azt gondolom, hogy a kórház számára elérhető a 2-es kategória, és a betegek túlnyomó részét helyben tudjuk majd kezelni, ezzel erősítve a várost, a megyét, a térséget” – mondta a sajtótájékoztatón Borboly Csaba.

 

Időszerű beruházás a konyhában

 

A kórházban bemutatták a felújított élelmezési egységet, és az új helyen, nagyobb felületen kialakított személyzeti étkezőt.

Amint dr. Konrád Judit mondta, időszerű volt, ezért is törekedtek arra, hogy a tavalyi beruházásokból ez a részleg is részesüljön. „Három nagy értékű főzőkályhát és három új főzőüstöt vásároltunk, üzemeltünk be. Felújítottuk a ventilációs rendszert. Megteremtettük az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelő körülményeket, a higiénikus körforgási lehetőséget az ételek felszolgálására. A külső osztályokra most már adagonként csomagolva, egyszer használatos tálcákban viszik az élelmiszert, és ezt fokozatosan kiterjesztjük a főépületben lévő osztályokra is. Nemcsak az ételek elkészítésének körülményein, hanem a menü összeállításában is újdonságokat vezetünk be” – sorolta fel a menedzser.

László Botond gazdasági igazgató ismertette, 2019-ben a konyha és a személyzeti étkezde felújítására a kórház összesen 376 498 lejt fordított. A három kályha mintegy 68 ezer lejbe került, a három főzőüst közel 71 ezer lejbe. Hat darab, tároló fiókokkal rendelkező inox előkészítő asztalt is vásároltak, ezek összesen közel 29 ezer lejbe kerültek. A ventillációs rendszer felújításának értéke 202 233 lej. Közölte, a konyha fejlesztése idén is folytatódik, a munkát segítő konyhai eszközök beszerzése van napirenden.

Borboly Csaba arra mutatott rá, jó döntésnek bizonyult, hogy évekkel ezelőtt, amikor ez felmerült, nem szervezték ki a kórház konyháját. A betegségek nagy részében a táplálék is segíti a gyógyulást, és szeretnék elérni, hogy helyi, egészséges élelmiszert használjanak fel a kórházban felszolgált ételek elkészítésére – vázolta a megyei önkormányzat elnöke.

A sajtótájékoztatón jelenlévők meg is tekinthették a kórház konyháját, ahol minden nap több száz adag ételt készítenek a betegek és az itt dolgozók számára.

 

Csíkszereda, 2020.02.10

 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774