Akkor érezhetünk igazán boldogságot, ha tehettünk másért

Több mint kétezer székely leány gyűlt össze a csíksomlyói nyeregben

(0 Szavazat)51 megjelenítés

Hargita megye legnépszerűbb népviselet-, néptánc- és népzene-találkozóját, az Ezer Székely Leány Napját, amelyet minden évben július első szombatján szerveznek, idén július 4-én Antal Attila, Csíkszereda ideiglenesen kinevezett polgármestere, Grüman Robert Kovászna megyei tanácsos, Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke nyitotta meg a csíkszeredai Szabadság téren. Borboly Csaba köszöntőbeszédében kijelentette: a hagyományaink és a hitünk megtartó erejére támaszkodva, szilárd alapokra kell helyezni az emberség és az erkölcs megőrzését mindannyiunkban, mert gyűlöletben, irigységben nem lehet élni, nem lehet boldog gyerekeket felnevelni.

– Az lesz sikeres, aki legalább egy embertársáért, de ha lehet, sokért dolgozik, és nem ellene. Akkor érezhetünk igazán boldogságot, ha tehettünk másért, a társunkért, akár többekért. Erről is szól a mai nap – fogalmazott a megyeelnök, aki felhívta a figyelmet a válságra, ami ilyenkor, július hónapban bekövetkezhet a fiatalok és a családok életében, amikor a gyerekek elvégzik az iskolát, az egyetemet, és az eurókat gyűjtik a repülőjegy megvásárlására. Arra biztatja a szülőket, nagyszülőket, hogy tegyenek a családtagjaik itthon maradásáért, a vállalkozókat, szervezeteket, közbirtokosságokat, hogy alkalmazzanak fiatalokat, mert nélkülük nem mozdul előre a gazdaság, nem marad meg mindaz, amiért eddig küzdöttek, nem lesz, aki megőrizze a hagyományainkat. (Mellékeltük Borboly Csaba beszédének teljes szövegét.)

A székely ruha viseletére bátorít Hargita Megye Tanácsa is azzal, hogy évekkel ezelőtt, a háromszéki célzott példa alapján külön meghirdette pályázati kiírását e témakörre. Azóta sok ezer olyan ember, főleg fiatal viselhet székely ruhát, akinek esetleg ez anyagilag kevésbé adathatott volna meg. Sőt táncot tanulnak benne, előadásokra járnak, ez a program kiemelt hozadéka.

Idén 2255 székely leány és 1065 székely legény regisztrált a hármashalom oltárnál. Az idei legnagyobb létszámban jelen lévő település Csíkszentimre volt, így ők lesznek a jövő évi rendezvény tiszteletbeli házigazdái.

 

Csíkszereda, 2015. július 4.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774