Aggódik a lakosság a lakókörnyezete közelében megszaporodott medvék miatt

Két- és hárombocsos anyamedvék okoznak riadalmat Csíkszereda környékén

(0 Szavazat)35 megjelenítés

Az elmúlt időszakban több lakossági bejelentést kapott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azzal kapcsolatosan, hogy a lakókörnyezet közelében két- és hárombocsos anyamedvék ólálkodnak napi rendszerességgel.
Többen láttak kétbocsos anyamedvét a csíksomlyói sípályán és környékén, továbbá Csíkszereda Csíkszentkirály felőli bejáratánál, az OMV töltőállomás közelében. Az elmúlt napokban a csíkzsögödi Natúr lakóparkban élők jelezték, hogy a házak közelében egy hárombocsos anyamedve ütött tanyát, hetek óta riadalmat okozva az ott élők számára.

„Mi az idén nyáron készülünk a sípálya szomszédságában épült házunkba költözni, de mindennapjainkat a kertben, veteményesben töltjük. Három öt év alatti gyermekünk van, ezért nem kevés aggodalommal tölt el a gondolat, hogy bármikor szembemehetünk a medvékkel. Úgy tűnt, zavartalanul sétálnak a sípályán, nem törődve, hogy eliszkoljanak az ember láttára, ami tudomásom szerint nem természetes viselkedés vad részéről. Igazság szerint nem is merek azóta a gyermekekkel egyedül arra menni. A szomszédok, akik évtizede óta ott élnek, ilyet még nem láttak. Szerintem senki nem számol ezen a környéken ilyesmivel, legyen az turista, sportoló, kiránduló, kutyát sétáltató vagy imádkozó ember, akik mindennaposak a hegyen” – írja megkeresésében a Kissomlyón tanyázó bocsos anyamedvével kapcsolatosan egy aggódó édesanya.

Valószínű ugyanezt a medvét rögzítette a csíksomlyói pünkösdi búcsú alkalmával az egyik zarándok: https://www.facebook.com/vadkarok/posts/1653379094746277

Ugyancsak esti „látványosság” lett az esténként feltűnő 2 bocsos anyamedve az OMV töltőállomás közelében, amelyről a közösségi oldalon több fotó és videó felvétel is napvilágot látott.

„A Natúr lakóparktól alig 200 méterre egy anyamedve három bocsával hetek óta a búzában legelészik. Van valami esély az elköltöztetésére? Félünk, nehogy a parkba bejöjjön, már délután 18 órakor sétálgat” – írja egy ott lakó, aki több fotót is küldött a helyszínről. (Fotók a csatolmányban.)

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a nyilvánosságon keresztül kéri a környezetvédelmi őrséget és az illetékes vadásztársulatot, hogy vegyék komolyan az ott élők aggodalmát és tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a lakókörnyezet közvetlen közelében tanyázó bocsos anyamedvéket szállítsák biztonságos távolságba.

  • Sajnos Romániában az a jellemző, hogy nincs baj, amíg nincs baj, és csak utána hoznak „sürgős” intézkedéseket, ha megtörténik egy nagyobb szerencsétlenség. Tudjuk, hogy a bocsos anyamedvék mennyire kiszámíthatatlanok, és ha veszélyt éreznek, azonnal támadnák. Ne várjuk meg, amíg a túlszaporodott, és a nagyobb egyedek által az erdőből kiszorított példányok kárt tesznek az emberi életben! – nyilatkozta az eset kapcsán Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A jelenségről, amely egyre nagyobb méreteket ölt levélben fogja tájékoztatni Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert is a megyeelnök, kérve, hogy minél hamarabb bocsássa ki a vonatkozó rendeletet, illetve egyszerűsítse a beavatkozási eljárás rendszerét.

Borboly Csaba arra kéri a megye lakosait, ha lakókörnyezetükben hasonló esetet észlelnek, vagy van tudomásuk jelezzék az info@borbolycsaba.ro e-mailcímen.

Ugyanakkor arra kéri az ott lakókat, hogy kerüljék a medvék közelségét, ne menjenek a közelükbe egy jól sikerült fotó vagy szelfi kedvéért, mert ezzel saját testi épségüket veszélyeztetik.

–  Aki medvét szeretne látni az ne ezeket a helyeket válassza, hisz több jól kiépített és biztonságos medveles található a megyében, ahol megcsodálhatjuk a medvéket és fotózhatjuk őket biztonságos körülmények között – fűzte hozzá Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Biztonságos medveles: http://medveles.hu/ - Közös kezdeményezésünk: http://hargitamegye.ro/vadkarok/friss-hirek/a-vilag-legjobb-medveleseit-hozzak-letre-szekelyfoldon.html

A megyei tanács a medvetámadások ügyében tett eddigi lépéseiről itt olvashatnak: http://vadkarok.hargitamegye.ro/ vagy a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/ tájékozódhatnak.

Csíkszereda, 2018. július 5.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774