Addig lesz Székelyföld a miénk, amíg megműveljük

Megalakult a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fóruma

(0 Szavazat)26 megjelenítés

Kovászna, Hargita és Maros megyei gazdaszervezetek és közbirtokosságok képviselői tartottak megbeszélést csütörtökön Zágonban, a Mikes Kelemen Kulturális Központban, ez alkalommal megalakult a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fóruma.

„Bízunk benne, hogy történelmet fogunk írni, Székelyföldet nemcsak a hagyományok, a közös múlt, de a közös mezőgazdaság, erdőgazdálkodás lehetőségei is összekötik, és ezeket a lehetőségeket csak összefogva tudjuk kihasználni” – indította a találkozótBecze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, aki ismertette az előzményeket és a konkrét terveket is. 

Kis József, zágoni polgármester házigazdaként köszöntötte a három megye gazdaszervezetének képviselőit, eredményes megbeszélést kívánt a jelenlevőknek, kiemelve, hogy a vidékfejlesztés és a mezőgazdaság fontos kérdése ennek a térségnek is.

Azé a föld, aki megműveli és addig lesz Székelyföld a miénk, amíg megműveljük” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki jó lépésként értékelte az ernyőszervezet létrehozását. „A politikum, az önkormányzat tételesen nem foglalkozik a mezőgazdasággal, de amíg az eszünk a helyén van és karunk bírja, ezen a téren is közösen gondolkodunk és megoldásokat találunk, a jó kezdeményezéseket pedig kiemelten támogatjuk. A székelyföldi mezőgazdasági összefogás előfutára volt több tartalmas együttműködés, itt van jó példaként a székelykeresztúri, csíkszépvízi és kézdiszéki tejszövetkezet összedolgozása, igaz, hogy kényszer szülte, de mindenki mellé állt és működőképessé vált. Ha van összefogás, tudjuk diktálni az ütemet, amihez a nagy felvásárlóknak is muszáj igazodni” – mutatott rá a tanácselnök, aki agráripari parkok létrehozását szorgalmazta.

Az együttműködés és összefogás mellett fontos kérdés a hatékonyság is, és azt gondolom, hogy ennek az egyeztető fórumnak a fő célja, hogy megvitassuk, hogyan lehet hatékonyabbá tenni a székelyföldi gazdálkodást” – hangsúlyozta Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke.  „Mi, Maros megyében büszkék vagyunk a nyárádmenti és Küküllő menti gazdákra, de a Maros mentén is kiemelkedő eredmények vannak a mezőgazdaságban, nekik köszönhetően az állattenyésztés területén országos szinten élen járunk. De ez nem azt jelenti, hogy nincs több tennivalónk, van még hová fejlődni, ezért gondolni kell a tájékoztatásra, hogy a gazdákhoz eljussanak a kellő információk a mezőgazdasági programokról és pályázatokról, és oda kell figyelni az oktatásra is. Meggyőződésem, hogy az egyesületnek az is feladata, hogy minél több fiatalt bevonjon ebbe az ágazatba, hogy a fiatalok lássák meg a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket, hiszen Székelyföldnek erőssége a mezőgazdaság, az erdő és a föld pedig olyan érték, amelyet meg kell őriznünk, mert ez biztosítja a jövőt az elkövetkező generációknak is” – fogalmazott a tanácselnök, megköszönve a kezdeményezők munkáját.

A legtöbb ember Székelyföldön a mezőgazdaságban dolgozik, ha ezen a területen tudunk jó példát felmutatni, más ágazatokban is lesz előrelépés. És megvannak a saját jó példáink, sikertörténeteink, s nemcsak a mindenki által ismert tejfeldolgozókról beszélek. Minden esetben az összefogás, a közös cél volt a meghatározó. A mai találkozó egy fontos lépés a székelyföldi mezőgazdaság, a vidék fejlesztésében. Hogy a székelyföldi mezőgazdaság helytálljon, fejlődni tudjon és versenyképes legyen, egységes fellépésre van szükség. Kiemelt fontosságú lesz a Romániai Magyar Gazdák Egyesületével való közös gondolkodás és munka, valamint az RMDSZ parlamenti képviseletével való együttműködés. Fontos az utánpótlás, hisz lehet látni, nem lett népszerűbb a szakképzés, tehát ezen a téren is sok fejleszteni való munka van, hogy fiataljaink egy-egy mesterséggel induljanak útra. Teremtsük meg azokat a feltételeket, amelyek révén fiataljaink vidékre hazatelepednek, ahol a falusi gyerek is ugyanolyan feltételek mellett tanulhat, mint a városi. Ugyanakkor fontos lesz az együttműködés a magyarországi partnereinkkel, nemcsak az egyes ágazatokat érintően, hanem uniós szinten is, hogy a székelyföldi kistermelők és gazdák érdekeit is meg tudjuk jeleníteni a Közös Agrárpolitika szintjén” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Tóth László, csíkszeredai főkonzul Magyarország kormánya nevében köszöntötte a jelenlévőket. „Ahol stabilitás és egység van oda szívesebben megy a szakma, de könnyebben jön a támogatás is. A mai világban az érdekképviselet mellett az érdekérvényesítés is fontos és ezt közösen hatékonyabban lehet megtenni” – hangsúlyozta a főkonzul, bejelentve, hogy a jövőben folytatódik a Maros-mezőségi gazdaságfejlesztési program.

Orbán Miklós, az Agrosic Közösségek Közti Társulás igazgatója és Szabó Árpád, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének Maros megyei alapítója ismertette a konzultatív szerepet betöltő egyeztető fórum működési szabályzatát. Ebben szerepel az állandó bizottság létrehozása is, amelyben a szarvasmarhatenyésztők, juh és kecsketenyésztők, növénytermesztők, zöldség-gyümölcs termesztők, kertészek, gyógynövény termesztők, sertéstenyésztők és méhészek, erdészek és vadgazdálkodással foglalkozók, biotermelők, a mezőgazdasági szakoktatási intézmények ágazatonként delegálnak képviselőket. Augusztus 20-ig minden megye egy-egy állandó bizottsági tagot nevesít ágazatonként, döntötték el a tanácskozáson. A zágoni találkozón több mint ötven gazdaszervezet és közbirtokosság vezetője vett részt.

2010-ben Homoródfürdőn született meg annak az igénye, hogy összefogják a székely gazdatársadalmat, tehát az együttműködés, a közös fellépés szüksége hívta életre a Székely Gazdaszervezetek Egyesületét. Az ernyőszervezetet nemrég jegyezték be, célja a Székelyföld területén működő mezőgazdasági és vidékfejlesztési szervezetek, vállalkozások, oktatási intézmények számára lehetőséget teremteni az érdekegyeztetésre, a tevékenységük összehangolására, valamint a hatékonyabb érdekképviseletre.

Zágon, 2018. július 19.

A helyszínen készült élő bejelentkezés az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1678249898889053/


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774