A VI. Székelyföld Napok mai eseményei – 2015. október 12., hétfő

(0 Szavazat)39 megjelenítés

Érték, ami összetart ‒ előadások az Erdélyi Értéktárról
2015. október 12., 14.00, Szováta, a városháza nagyterme

Érték, ami összetart ‒ előadások az Erdélyi Értéktárról
2015. október 12., 14.00, Szováta, a városháza nagyterme

A Kriza János Néprajzi Társaság az Erdélyi Értéktár Érték, ami összetart című projektjét mutatja be, melynek célja az erdélyi magyar értékeket népszerűsítő mozgalom kiépítése, illetve módszertanának kidolgozása. Az előadások mellett megtekinthető a Képek és értékek ‒ Erdély néprajzi értékeinek képi reprezentációi című fotókiállítás is. A szervezők a kiállítással az erdélyi magyar népi kultúra mára már eltűnőfélben lévő helyi értékeire kívánják ráirányítani a figyelmet. A rendelkezésre álló képanyag a XX. századra jellemző erdélyi magyar nép életét és a népi kultúra értékeinek legkülönbözőbb területeit mutatja be a hagyományos népi mesterségektől, munkafolyamatoktól, a népszokások, a hagyományos népi építészet, népi tárgy- és öltözködéskultúra elemein át egészen a szakrális helyekig, amelyekkel az erdélyi magyar népi kultúra mára már letűnőfélben levő helyi értékeire irányítják rá a figyelmet. A kiállításon többek között Vámszer Géza, Kós Károly, Szabó Tamás, Péterfy László és Vas Géza képei láthatók.

Népi motívumok mai használatban ‒ kiállításmegnyitó
2015. október 12., 17.00, Székelyudvarhely, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiállítóterme

A tárlaton olyan kézműves alkotások tekinthetők meg, melyek a Bartos Tünde néprajzos-bútorfestő által irányított felnőttképzési program keretében jöttek létre. A képzés résztvevői, Bencze Ilona néprajzos-bútorfestő, Geréb Enikő csipkekészítő, Jakab Bernadett bútorfestő, Jakab Judit üvegfestő, Molnár Ibolya és Takács Gizella szövő-hímző nyolc hét alatt összesen harminc népi ihletésű alkotást hoztak létre, amelyek mintakincsükben továbbörökítik a székely népi motívumokat, és együttesen egy kisebb tér berendezésére hivatottak. Ezek között találunk használati tárgyakat, lakásdíszítő textíliákat és festett bútordarabokat. A kiállítás október 30-ig látogatható, naponta 9 és 15 óra között. Az érdeklődők előzetes bejelentkezés alapján tárlatvezetéssel is megtekinthetik a tárlatot, továbbá diákcsoportok jelentkezését is várják a szervezők.

Vezérek és atyafik – Székelyföldi mondák, regék, történetek. Ambrus Lajos könyvének bemutatója
2015. október 12., 17.00, Csíkszereda, Kájoni János Megyei Könyvtár
2015. október 13., 18.00, Sepsiszentgyörgy, Bod Péter Megyei Könyvtár

A Korondon élő szerző legújabb könyve a Kriterion Kiadó gondozásában, Jakabffy Tamás szerkesztésében, válogatásában és utószavával jelent meg 2014-ben. A szerző értékőrző és értékteremtő könyvében Székelyföld különböző vidékeinek – Aranyosszéket is beleértve – a monda-, legenda- és a XIX. századi történeti, illetve mondarekonstrukciós termés bőséges gyűjteményét nyújtja át az olvasónak. „Ez a könyv olyan rövidprózai alkotásokat tartalmaz, amelyek a különféle székelyföldi tájegységek mi-tudatának szépirodalmi elemeit idézik az olvasó elé” – írja az utószóban Jakabffy Tamás.

A Maros Művészegyüttes Szép piros hajnalban című folklórelőadása
2015. október 12., 19.00, a Maros Művészegyüttes kövesdombi székháza

Az előadás egy autentikus folklórműsor, amely magában foglal olyan táncszínházi elemeket is, melyben hagyományos néptánctechnikák érvényesülnek. A nézők mezőségi táncokon, énekeken és balladákon keresztül ismerhetik meg az egykori falvak életét. Az előadás koreográfiáját Varga János készítette.

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Magyaroké című előadása Pál István „Szalonna” és Bandája közreműködésével
Október 12., 19.00, Csíkszereda, Városi Művelődési Ház

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes műsorában a magyar népi zene és tánc mélyebb
rétegeiből merít a közönség számára. Jórészt olyan táncokat mutatnak be, amelyeket az őket éltető, akár más nemzetiségű közösség is fontosnak tartott és tart megnevezni magyarnak.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774