A vadgazdálkodás magyarországi jó példái követendők Románia számára is

A témában tartott konferencián Hargita megyéből medvetámadások áldozatai is részt vettek

(0 Szavazat)39 megjelenítés

A konfliktust okozó nagyragadozó fajokkal való együttélés is témája volt annak a budapesti konferenciának, amelyet vadegészségügy és vadgazdálkodás témában tartottak március 20-án. A Hargita megyei helyzet fontosságát az is bizonyítja, hogy a konferencián is nagy hangsúlyt fektettek erre a kérdésre, a találkozóra meghívást kapott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának jelentéstevője, illetve Farkas Attila vadgazdamérnök, hogy bemutassa kutatási eredményeit.

Hargita megye képviselőit a medvetámadások két áldozata is elkísérte, hogy első kézből hallhassák a jelenlevők a medvetámadások részleteit.

Borboly Csaba A konfliktust okozó fajokkal való együttélés elősegítése az uniós természetvédelmi irányelvek keretén belül című jelentését mutatta be, amelyet ellenszavazat nékül fogadott el január 31-én a Régiók Bizottsága. A jelentés javaslatokat fogalmaz meg az Európai Unió környezetvédelmi irányelvek hatékonyabb alkalmazása érdekében, kutatásfejlesztésre és új kezdeményezésekre vonatkozóan, a nagyragadozókra vonatkozó specifikus szempontokat illetően, helyi és a regionális szempontokat a biodiverzitás összefüggésében, illetve a szakpolitikák közti összhang tekintetében.

A Régiók Bizottságának jelentéstevője kihangsúlyozta: a környezetvédelmi irányelvekben található kivételeket és derogációkat alkalmazni kell konfliktusokat okozó fajok esetében, tehát ezek be nem tartása egyértelműen az emberi élet és a tulajdon védelme ellen szól, illetve veszélyezteti a védett faj megőrzését. A populáció optimizálása, vagyis a megfelelő szinten tartása csökkenti a károkat, ezáltal a lakosság toleranciája, elfogadása is nő a fajjal szemben, mondta előadásában Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette: ahogyan a  direktívák is előírják, szükség van a prevenciós intézkedések alkalmazására a konfliktusok, illetve a károk megelőzése céljából. Ehhez viszont szükség van egy megfelelően kidolgozott országos, regionális és helyi szintű menedzsmenttervre. A prevenciós intézkedéseket segíti elő a Natura 2000 program és az Európai Vidékfejlesztési Alap keretében igényelhető támogatás. Borboly Csaba hozzátette, emellett támogatni kell a hagyományos gazdálkodást, és további ösztönzőket kell bevezetni. Hangsúlyozta: a vadvédelem nemcsak környezetvédelmi kérdés, hanem sok szakma közös ügye, a környezetvédőkön kívül az önkormányzatokat, a gazdákat, a tájt gondozó szereplőket is be kell vonni. A megyeelnök úgy összegezte: nem a környezetvédelmi irányelveken kell változtatni, hanem az alkalmazáson kell javítani, ehhez kell a megfelelő módszertan. A nem megfelelően megoldások, a nem megfelelően kommunikált szakpolitikai és menedzsmentválaszok a környezetvédelmi politika elutasításával járnak, zárta előadását Borboly Csaba.

– Románia is alkalmazhatná a magyarországi vadgazdálkodás jó példáit úgy az oktatás, minta  gyakorlat terén – nyilatkozta a konferencia kapcsán Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2018. március 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774