A vadgazdálkodás hosszú távú fejlesztéséhez a jó példákat a helyi adottságokhoz kell igazítani

Hargita megyei küldöttség tanácskozott a gödöllői egyetem szakembereivel

(0 Szavazat)45 megjelenítés

A vadgazdálkodás tekintetében szükség van a szabályozásokra, társadalmasítani kell a problémát. Fontos a szemétkezelés ügye, hiszen sokszor a lakosság is felelős az állatok lakott területekre való beszoktatásáért. Meg kell vizsgálni a jó példákat és azokat a helyi adottságokhoz igazítani. Mindez a gödöllői Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetében hangzott el, ahova Magyar Ferenc főigazgató meghívására érkezett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István megyei tanácsos, a megyei tanács vidékfejlesztési bizottságának elnöke. Az augusztus 21-i beszélgetésen jelen volt az egyetem részéről Csányi Sándor igazgató, egyetemi professzor és Heltai Miklós ragadozó-gazdálkodás szakértő, egyetemi docens is.

Érdemes figyelembe venni a magyarországi kutatásokat azért is, mert a Régiók Bizottsága jelentéstevőjeként számít a magyarországi véleményekre, mondta a tanácskozás után Borboly Csaba. Vannak jó gyakorlatok az erdőgazdálkodás tekintetében, mint a képzések vagy az erdei iskolák rendszere. Ez utóbbira lehetne egy próbálkozás Homoródfürdőn, ahol a Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére létrejött Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás ügykezeli a hatos villát, tette hozzá a megyeelnök. Meg kell vizsgálni, hogy az anyaországban hogyan működnek a különböző rendszerek, jó példa erre a fakitermelés és a fa hasznosítása.

Beszéltek a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskolával való együttműködés lehetőségéről, hiszen az erdészetben, az erdőgazdálkodásban helye van a turizmusnak.

Örvendetes, hogy az egyetem csíkszeredai kirendeltségén működik a vadgazdálkodási mesteri szak, ennek keretében is elmélyítenék az együttműködést szakdolgozatok, tanulmányok mentén, mondta a megbeszélés utáni élő bejelentkezésében Borboly Csaba. A megyeelnök ezúton is hangsúlyozza a vidékfejlesztés fontosságát, és felhívja a figyelmet, hogy még lehet jelentkezni a gödöllői egyetem csíkszeredai kirendeltségén a vadgazdálkodási mesteri szakra.

Fontos megvizsgálni a szemétkezelést is a lakott területeken, hiszen sokszor a lakosság is felelős az állatok beszoktatásáért. E tekintetben is szigorítani kell a szabályozást és büntetni az etetést, összegezte Hargita Megye Tanácsának elnöke. Mindezek mellett terítékre került az állati tetemek ügye is, illetve hogy megnézik az Egyesült Államokban és Európa szerte készített kutatásokat, elemzéseket, valamint a jó példákat.

Csányi Sándor azt mondta, elemezni kell a jó példákat és megvizsgálni, hogy a helyi adottságokhoz igazítva melyek alkalmazhatók, ez jelentheti a hosszú távú fejlesztést.

Az apró fajok fejlesztésére is oda kell figyelni, azok is adnak lehetőséget a vadászatra nem csupán a nagy ragazdozók, mondta a beszélgetés után Heltai Miklós, illetve a vadlesek turisztikai hasznosítására hívta fel a figyelmet.

A Hargita megyeiek jó ötleteket kaptak Gödöllőn, összegezte Becze István, és örömét fejezte ki, hogy az egyetem szakemberei jártasak a vadgazdálkodás témájában és a jó együttműködésnek köszönhetően segíteni tudják őket.

A további egyeztetések folytatódnak szeptember 29-én, az évnyitó alkalmával, tájékoztatott Borboly Csaba.

 

Csíkszereda, 2017. augusztus 21.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774