A turizmus területén vállalkozók versenyképességét növelnék

Fontos, hogy milyen képet közvetítünk Hargita megyéről

(0 Szavazat)60 megjelenítés

A turisztikai ágazatban tevékenykedő kis- és középvállalkozók fejlesztését célzó projektben vesz részt Hargita Megye Tanácsa partnerként. A RuralGrowth elnevezésű projekt („RuralGrowth – increasing competitiveness of SMEs in the rural visitor economy sector” – A növekedés elősegítése a vidéki térségben  – a turizmus ágazatában lévő kkv-k versenyképességének növelése a vidéki térségben) az Interreg Europe programban nyert támogatást, a helyi érintettek első találkozóját december 20-án, kedden szervezték a megyeházán.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke arról beszélt, mely területeken kell még dolgozni továbbra is.

- Hargita megyében vannak jó kezdeményezések, de ahhoz, hogy ezekből gazdasági haszon is termelődjön még sokat kell gondolkodni. A projekt célja, hogy megfigyeljük milyen jó gyakorlatok vannak más országokban, és ezekből mit tudnánk megyénkben is alkalmazni. Dolgoznunk kell például a munkahelyek teremtésén, a vendégéjszakák számának növelésén, de ehhez arra is szükség van, hogy a vállalkozók jobban bízzanak egymásban, és összefogjanak – fejtette ki a megyeelnök.

Farkas Enikő projektmenedzser ismertette a részleteket. Elhangzott, a projekt vezető partnere Nagykanizsa Város Önkormányzata, célkitűzése a turizmus területén tevékenykedő kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése a vidéki térségben, szakpolitikák fejlesztése az adott területen és innovatív megoldások bevezetése. A program összköltsége 1.704.948 euró, amelyből Hargita Megye Tanácsának saját költsége 2.441 euró, az utóbbi összeget népszerűsítő események és műhelymunkák megszervezésére, valamint a partnertalálkozókra való kiutazásra használják. A projekt időtartama 54 hónap.

Csilip Árpád a projektmenedzser asszisztens a projekt keretében történt hollandiai partnertalálkozó eredményeit mutatta be. Kiderült hasonló problémákkal küzdenek a résztvevők, mint a fiatalok nem térnek vissza szülőhelyükre, helyette nagyobb városokba vagy külföldre költöznek, továbbá nem mutatnak különösebb vállalkozási kedvet. Jó gyakorlatként kiemelte, hogy ellátogattak egy olyan farmra, ahol a tulajdonos maga állít elő tejtermékeket, ezeket saját üzletben értékesíti, továbbá megnéztek egy biofarmot is, ahol fogyatékkal élő személyek dolgoznak.

A bemutatókat követően az érintettek megfogalmazták, milyen problémákat tapasztalnak a megyében, köztük szerepelt, hogy sok a turisták számára láthatatlan látnivaló a megyében, vannak programcsomagok, de a szolgáltatók nem elég nyitottak ezek iránt, a turistaösvények veszélyesek a vadállatok miatt, hiányzik a szervezett együttműködés a vállalkozók között, körülményes és nem vállalkozóbarát a pályázatrendszer, akik pedig támogatást nyernek, nem minden esetben fogalmaznak meg reális terveket, olcsó munkaerőt foglalkoztatnak a vállalkozók ezért nincs profizmus.

Csíkszereda, 2016. december 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774