A turizmus fejlesztését a helyi adottságokra kell építeni

A Hargita megyeiek az angol szakértővel tanácskoztak a RuralGrowth projekt keretében

(0 Szavazat)175 megjelenítés

Partnertalálkozót tartottak a RuralGrowth európai uniós projekt keretében a csíkszeredai megyeházán január 31-én. Hargita Megye Tanácsához a projekt szakértő partnere, a Newcastle-i Egyetem részéről érkezett Marian Riley, aki az egyetem társadalomtudományi karán a vidéki gazdasággal foglalkozó központban dolgozik. A találkozón bemutatták a Hargita megyei és a Newcastle-i jó példákat, illetve hiányosságokat, majd vidéki panziókat is meglátogatott az angol partner. A RuralGrowth projekt keretében akcióterveket dolgoznak ki a problémák megoldására, mint például az értékesítés, a programok összehangolása az ajánlatok vonzóbbá tétele érdekében, illetve segítik a turizmus területén tevékenykedő kis- és közepes vállalkozásokat arculatuk kialakításában, szolgáltatásaik népszerűsítésében.

Hargita megyét Tompea-Kopacz Katalin, a megyei tanács és a projekt munkatársa mutatta be. Elmondta, Hargita Megye Tanácsa 2008-2016 között több uniós projektet bonyolított le, jelenleg folyamatban vannak a CD-ETA, a CreArt és a RuralGrowth projektek. Cilip Árpád, a megyei tanács és a projekt munkatársa beszámolt a helyi érintettekkel tavaly decemberben megtartott találkozóról. Mint mondta, ennek lebonyolításához a Newcastle-i Egyetem által kidolgozott módszertant alkalmazták, és a helyieknek bemutatták a partnertalálkozók tapasztalatait. Az előadó elmondta, a helyiek hiányosságként a pályázatíráshoz való nem értést, az értékesítés és a fiatal vállalkozók hiányát fogalmazták meg. Javaslatként azt fogalmazták meg, hogy írjanak ki könnyebben hozzáférhető pályázatokat a fiatal vállalkozóknak, fektessenek nagyobb hangsúlyt a marketingre és a turisztikai értékek népszerűsítésére.

Mezey Zsolt, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója Hargita megyei vidéki turisztikai egységeket mutatott be. Elmondta, a panziók több mint fele agroturisztikai panzió, mivel a lakosság nagyrésze is mezőgazdasággal és háztáji gazdálkodással foglalkozik. Nagyobb hangsúlyt kell fektetni az agroturisztikai fejlesztésekre, hangsúlyozta Mezey Zsolt is. Hozzátette: a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás célja a turisztikai célpontok népszerűsítése, ezeket internetes felületeken, vásárokon valósítják meg, programcsomagokat dolgoznak ki, kiadványokat készítenek.

Marian Riley Newcastle vidékét és annak népszerűsítését mutatta be. Mint elmondta, mezőgazdasági szempontból kedvezőtlen vidék, eladhatóságáért különböző túraútvonalakat alakítottak ki. Azt mondta, bebizonyosodott, hogy a fentről lefele való fejlesztés nem eredményes, a lentről felfele való fejlesztést kell alkalmazni a helyi adottságok felhasználásához. A fejlesztéshez pedig szükség van önkormányzati segítségre.

Az angol partner bemutatója után helyi érintettek mutatkoztak be, majd kötetlen beszélgetés alakult ki a vidéki turizmus témakörében.

Böjte Csaba Ernő igazgató bemutatta a Csomád-Bálványos Közösségek Közti Társulást, amely Hargita és Kovászna megye társulásával jött létre. A térség legnagyobb látványossága a Szent Anna-tó, amely évente 250-300 ezer látogatót vonz, számolt be Böjte Csaba Ernő. Dávid Lajos, a Hargita Hegység Fejlesztéséért Egyesület képviselője elmondta, szervezetük fő tevékenysége a sípályák szolgáltatásainak egy rendszerben való értékesítése. Sárosi Botond Kadocsa Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatát mutatta be, amely megyeszerte számos túraútvonalat felújított, illetve több térképet is megújítottak.

Az érintettek regionális problémaként említették, hogy a különböző turisztikai programok nincsenek összehangolva, véleményük szerint mindenki egy egységes Székelyföldet kellene reklámozzon. Ezeket az ajánlatokat az utazásszervező cégek kellene összefogják, azok viszont inkább a külföldi utakat kínálják. Az is probléma, hogy a szálláshelyek nem határozzák meg a célközönségüket, illetve hogy a szolgáltatók konkurenciaként tekintenek egymásra, így nem is segítik egymást.

Farkas Enikő, Hargita Megye Tanácsa projektekkel foglalkozó vezérigazgatóságának vezérigazgató-helyettese, projektmenedzser elmondta: a projekt lehetőséget ad akciótervek kidolgozására a problémák megoldása érdekében, illetve segíti a turizmus területén tevékenykedő kis- és közepes vállalkozásokat.

A bemutatók után vidéki panziókat tekintettek meg a résztvevők Csík, illetve Udvarhely térségében.

 

Csíkszereda, 2017. január 31.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774