A turizmus fejlesztésének fontos eszköze a Mária út

A Turisztikai Minisztérium képviselői bejárták a zarándokútvonal egy részét 

(0 Szavazat)51 megjelenítés

A Mária út fejlesztésében rejlő lehetőségekről, a szomszédos megyék irányába való kiépítéséről, és az ehhez szükséges törvénykezési módosításokról tartottak sajtótájékoztatót május 23-án a csíkszeredai megyeházán. A sajtó képviselőinek Hargita Megye Tanácsa és a Mária út projekt képviselői, illetve a Turisztikai Minisztérium és az alárendeltségükbe tartozó intézmények munkatársai számoltak be. Utóbbiak kétnapos tapasztalatcserére érkeztek Hargita megyébe, és bejárták a Mária út egy részét. 

Molnár Sándor, a Mária Út Egyesület képviselője elmondta, a bukaresti, Suceava és Neamț megyei vendégek két napot töltöttek a Mária úton, akik elismerésüket fejezték ki az ország első használatban levő zarándokútvonalának kialakítása iránt. Hozzátette: a zarándoklat a megbékés útja, amely a szellemi hozadékán túl a térség turizmusának fellendítéséhez is hozzájárul. A zarándokútvonalat ki szeretnék terjeszteni Suceava és Neamț megyék irányába, illetve tapasztalatcserén is részt vennének a szomszédos megyék képviselői. A nehézségek között említette, hogy nincs a zarándokútvonalakra vonatkozó érvényes jogszabály, amire viszont szükség van a további fejlesztések érdekében, mint ahogy létezik a spanyolországi El Camino esetében is.    

Az Országos Turisztikai Fejlesztési és Kutatási Intézet képviselői beszámoltak a Mária úton szerzett élményeikről, illetve a Hargita megyében rejlő jelentős turisztikai lehetőségekről beszéltek. Megköszönték a meghívást, mint mondták, kellemes élmény volt számukra megtapasztalni a helyiek vendégszeretetét. Az intézet képviselői beszámoltak a Green Pilgrimage – Promovarea Patrimoniului European Cultural și Natural prin Pelerinaje Verzi projektjükről, amelyben partner Hargita Megye Tanácsa. Ennek keretében szeretnék tudatosítani a vallásturizmus fontosságát, az ebben rejlő fejlesztési lehetőségeket, és egy európai zarándokútvonal kiépítését tűzték ki célul. Így szeretnék népszerűsíteni a különböző kultúrák és vallások együttélését, a kulturális és természeti örökség iránti tiszteletet és felelősséget.

A Turisztikai Minisztérium képviseletében Arsene Octavian igazgató Hargita megye gazdag turisztikai potenciáljáról beszélt, a kulturális és természeti értékek fejlesztéséről, amelyek nagyban hozzájárulhatnak a megye és a térség fejlődéséhez. A Mária út kiterjesztése Suceava és Neamț megyék irányába, és ennek a fejlesztésnek a népszerűsítése jelentős pozitív hozadékkal bír majd a vallásturizmusra nézve.

Barabás Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöki kabinetjének vezetője megköszönte munkatársainak és az önkénteseknek a Mária út kialakításában kifejtett munkát. Párhuzamot vonva az El Camino és a Mária út között azt mondta, ki kell dolgozni egy törvénytervezetet a vallásturizmusra vonatkozóan, illetve figyelembe véve egy hasonló projekt költségeit, állami támogatásra is szükség van.

Borboly Csaba köszönetét fejezte ki a Mária út kialakítását irányító csapatnak, megjegyezve, hogy Hargita megye természeti szépsége megérdemelt egy minőségi zarándokutat. „A megyei tanács számára elsőszámú prioritás a megye fenntartható fejlesztése, a munkahelyteremtés és a fiatalok itthoni boldogulása, ennek egyik mozzanata a vallási turizmus fejlesztése, és a Mária út ennek gerincét képezheti. A Mária út kiterjesztése, becsatlakoztatása a szomszédos Neamţ és Suceava megyékben vagy Bukovinában létrehozandó zarándokútvonalakkal, kifejezetten pozitív hozadékkal jár. A szóban forgó megyékben kevés az 50 000 fős lakosságot meghaladó város, és a zarándokutak nagyrészt vidéki övezetben vezetnek, így a vallásturizmus fejlesztése jelentősen hozzájárul majd a a vidék felzárkóztatásához. Hargita megye fejlesztési stratégiája, figyelembe véve a megyét átszelő autópályák és egy regionális repülőtér hiányát, elsősorban a hazai turisták megnyerését célozza meg” - fogalmazta meg a zarándokúttal kapcsolatos elégedettségét a megyeelnök.

Borboly Csaba ugyanakkor kiemelte a Turisztikai Minisztérium fontos szerepét a vallási turizmus népszerűsítésében és fejlesztésében, elsősorban a megfelelő jogi keret megalkotása révén, továbbá a turizmusban dolgozók megfelelő szakképesítése érdekében elengedhetetlen duális képzés bevezetésében. Ugyanakkor fontos a Mezőgazdasági Minisztérium bevonása is, a hegyvidéki övezetekre vonatkozó jogszabályok miatt, hisz a zarándokok számára megfelelően biztonságos környezetet kell kialakítani, megelőzve a pásztorkutyák támadásait. „És persze nem hallgathatjuk el a Hargita megyébe érkező turistákat is fenyegető medvekérdést, hisz egyre gyakoribb a medve és ember közötti konfliktus, ami félelmet generál. Biztosítani kell a turisztikai tevékenységek teljes mértékű biztonságát” - zárta nyilatkozatát Borboly.

A Mária útról többet megtudhatnak az alábbi linken: http://100km.mariaut.ro/  

Csíkszereda, 2018. május 23.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774