A turizmus és a digitális oktatás fejlesztésére fektetik a hangsúlyt Hargita megyében

Rendkívüli ülést tartott Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)15 megjelenítés

A turizmus, az oktatás fejlesztése, illetve a gazdaságélénkítő programok érdekében bővítik a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás és a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás tevékenységi körét, és módosítják a Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesület alapszabályát. Erről június 10-i rendkívüli ülésén döntött Hargita Megye Tanácsa, amikor megszavazták a tartalékalapból finanszírozott segítséget is egy balánbányai gyermeknek, akinek sürgős orvosi beavatkozásra van szüksége.

A fejlesztések és a pályázási lehetőségek érdekében bővült a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás tevékenységi köre, a megyei tanács döntését megelőzte egy, a témában tartott polgármester-találkozó. Az önkormányzatok különböző csoportosulásai több pályázatban részt tudnak venni, így a vidéki települések és kisvárosok fejlesztései sem maradnak el, fejtette ki Borboly Csaba megyeelnök. A fejlesztési társulásnak, az eredményes turisztikai tevékenységén kívül, a digitális oktatás fejlesztése lesz az új tevékenységi köre, a megyei szintű fejlesztést egy 82 millió eurós projektből finanszíroznák. Mint Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette, ezzel a projekttel szintet lépne a megye oktatási rendszere, amely a gyermekek biztonsága érdekében az eszközhasználatot, tűzvédelmet, a levegő minőségét is figyelembe veszi. Ez egy visszatérítendő támogatás a megye 74 iskolájának, ami óriási lehetőség a diákoknak. Szükségességét bizonyítja a mostani világjárvány okozta rendkívüli helyzet is. A projektben a fő pályázó a fejlesztési társulás lesz.

A Hargita-hegység fejlesztése a fő tevékenységi köre a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulásnak és a Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesületnek. A fejlesztési társulást önkormányzatok alkotják, az egyesületnek a települések mellett vállalkozók, közbirtokosságok is tagjai. Egyértelmű, hogy határozottabb fellépésre van szükség természeti kincseink és emlékhelyeink védelme érdekében, ezért jogszabály-módosító javaslatot is benyújtottak, mondta Borboly Csaba, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás új elnöke. A Hargita-hegység fenntartható fejlesztésének menedzsmenttervét sokéves egyeztetés és munka előzte meg, amelyben minden érintett fél álláspontját figyelembe vették. A szerteágazó tevékenységet egy nagy volumenű pályázatból valósítanák meg, amelyben többek között külön fejlesztik a Hargita csúcsát, megmarad a Mária út szakrális vonzereje, összekötik a sípályákat, megoldódik a villany- és a vízvezetés. A megyei tanács a pályázáshoz szükséges módosítások mellett szavazott, a megyeelnök hozzátette, bízik az eredményes munkában.

Hargita Megye Tanácsa június 10-i rendkívüli ülése megtekinthető itt:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1203909029951880/

 

Csíkszereda, 2020. június 10.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774