A tej-kifli program napról-napra rosszabb

Borboly Csaba ismételten kéri a tej-kifli program megváltoztatását Dacian Cioloștól

(0 Szavazat)53 megjelenítés

Változott az iskolások és óvodások tej és tejtermékkel való ellátásának szabályozása. A 68/2016-os törvény, amely módosítja és kiegészíti az oktatási intézmények tej- és péktermékekkel való ellátására vonatkozó 96/2002-ős sürgősségi kormány rendeletet április 27-én jelent meg a hivatalos közlönyben. Ennek értelmében módosultak a tej-kifli programmal kapcsolatos higiéniai követelmények, azaz a tárolási helyzet függvényében a megyei tanácsok meghatározhatják, hogy milyen periódusokban lehet szállítani a termékeket, vagy napi vagy más, de betartva a jótállási és tartósítási előírást. 

Az idei tanévben problémák merültek fel a tej-kifli program keretében oktatási intézményekbe érkező termékek minőségével kapcsolatban, mivel több panasz is érkezett Borboly Csaba megyeelnök áprilisban levelet írt Dacian Cioloș miniszterelnöknek, amelyben a tej-kifli program megváltoztatására tett javaslatot.  Amint azt már közöltük levelében a megyeelnök ismertette azt a problémát, hogy egy kormányrendelet alapján a helyi önkormányzatok nem szervezhetnek közbeszerzést a tej-kifli programban, mivel ez a megyei tanácsok hatáskörébe tartozik, így a helyi, kisebb vállalkozások kevesebb eséllyel jelentkezhetnek a kiírásra, a nagyobb, országos vagy multinacionális cégek ugyanis alacsonyabb árat tudnak ajánlani. Ezzel pedig az a gond, hogy alacsonyabb áron rosszabb minőségű terméket szállítanak a napköziseknek, iskolásoknak, sőt a jelenlegi szabályozás a nagy távolságokból, más megyékből történő heti vagy kétheti szállításra ad lehetőséget, ami már sokszor kiváltotta a tanárok és a szülők felháborodását. Rámutatott arra a tényre, hogy a helyi cégeknek több érdekük fűződik minőségi áru forgalmazásához, mint a más megyéből származó cégeknek, mert előbbieknek a helyi piac az elsődleges. Mindezen érvek alapján a tej-kifli programban a helyi önkormányzatokra kell bízni a közbeszerzések lebonyolítását, mivel az pozitív változást hozna ezen a téren. Ráadásul ily módon a helyi állattartókat és a kis tejfeldolgozókat meg pékségeket is segíthetnék. Mint kifejtette, a vonatkozó 2012/6-os számú törvény módosítására és kiegészítésére van szükség, akár sürgősségi kormányrendelettel, mivel már közel vagyunk a 2016–2017-es tanévhez. A korábbi közlemény a következő linken található: http://hargitamegye.ro/hirek/az-iskolakba-szallitott-tej--es-pektermek-ne-vegezze-a-kukaban.html.

Mivel az új módszer bevezetése nem oldja meg a tej-kifli programban felmerülő problémákat, ellenkezőleg ront a helyzeten, gyermekellenessé vált a program, ezért Borboly Csaba újabb levelet írt Dacian Cioloș miniszterelnöknek, amelyben ismételten a program változtatását kéri. A levélre visszajelezték, hogy létrehoztak egy bizottságot, amely megvizsgálja a kezdeményezést és javaslatot fognak tenni.

Csíkszereda, 2016. május 23.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774