A Székelyföldön maradás titka: EU-s szintű stratégia az agyelszívás ellen

Egyöntetűen szavazták meg Borboly Csaba újabb raportőri megbízatását Brüsszelben

(0 Szavazat)29 megjelenítés

A STEAM (Természettudományok, Technológiák, Mérnöki tudományok, Matematika és Művészetek) oktatási módszer gyakorlatba ültetéséről készít jelentést Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottsága raportőreként. A dokumentum középpontjában a kreatív, kollaboratív, problémamegoldó kompetenciák fejlesztése és a digitalizáció adta innovációs megoldások állnak. 

A jelentés a hosszú távú gazdasági fejlődés mellett az egységes Európai Oktatási Térség koncepciójának kidolgozásához is hozzájárul majd.

A megyeelnök elmondta, ezzel az új, a skandináv államokban már bevált módszerrel újabb lehetőség nyílik az agyelszívás megfékezésére, mellyel évek óta küzd Románia is, hiszen két cikkely is külön erre a jelenségre irányul majd.

– A regionális és helyi önkormányzatok újra nagy szerepet kapnak az új módszer mielőbbi hatékony gyakorlatba ültetésében, továbbá az Unió részéről is számíthatunk a támogatásra. EU-s szintű stratégiával léphetünk fel a Székelyföldön is tapasztalható agyelszívás ellen, és ez fontos a fiatalok itthon maradása szempontjából – nyilatkozta Borboly Csaba. Hozzátette, mindehhez nem csupán új koncepciók kidolgozására van szükség, hanem új források hozzárendelésére is.

A STEAM módszertan egy élményalapú tanítási forma, amely egyaránt fókuszál a reál tantárgyakra, illetve a kreativitást célzó tárgyakra, továbbá az elméleti és gyakorlati tudásra. Kiemelt hangsúlyt kap a kommunikációs készségek fejlesztése, valamint a csapatmunka is.

– Erősítenünk kell a minőségi oktatáshoz való hozzáférést, illetve garantálnunk kell a kulcskompetenciák megszerzésének lehetőségét, melyhez az együttműködések jó gyakorlatait kell minél szélesebb körben elterjesztenünk – hangsúlyozta Borboly Csaba, akinek az oktatás témakörben harmadik raportőri megbízatását egyhangúlag támogatta az Európai Néppárt, illetve az Európai Szocialisták Pártja is a Szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra (SEDEC) szakbizottság november 27-i ülésén.

Borboly Csaba az oktatás területén készített korábbi jelentései az alábbi hivatkozásokon olvashatóak:

https://www.borbolycsaba.ro/az-oktatas-es-felsooktatas-fejleszteserol-es-modernizalasarol/

https://www.borbolycsaba.ro/jelentestevo-a-regiok-bizottsagaban/

https://cor.europa.eu/en

Az eseményen készült fotóalbum az alábbi linkeken tekinthetőek meg:

https://www.flickr.com/photos/cor-photos/

https://www.flickr.com/photos/cor-photos/sets/72157698156670560

Csíkszereda, 2018. november 27.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774