A székelyföldi megyei önkormányzatok idén is átadták az Orbán Balázs-díjat

(0 Szavazat)27 megjelenítés

Az Orbán Balázs-díjat 2011-ben alapította Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa. A legnagyobb székelyről elnevezett díjat azoknak adományozzák a közös történelmi múlt és kultúra révén összetartozó három megye képviselői, akik sokat tesznek a közös székelyföldi ügyekért. Az idei díjátadót – betartva a járványügyi előírásokat - a csíkszeredai Mikó-várban tartották meg pénteken, november 13-án, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében.

Az eseményt Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke moderálta, aki köszöntőjében elmondta, a november 13-án, a magyar nyelv napján megtartott rendezvény a XI. Székelyföldi Napok záróeseménye. A rendezvénysorozat gerincét Székelyföld sokszínűsége – tájegységek, népviselet, népművészet stb. - adta, és Bíró Barna Botond csodálatosnak nevezte, hogy ilyen sokszínű térségben tud működni az összefogás és az együttműködés. Továbbá azt mondta, Székelyföld számunkra múlt, jelen, jövő, minden, ami összeköt. Az Orbán Balázs-díj célja felhívni a figyelmet azokra, akik utat mutatnak mindannyiunknak. A kitüntettek azok a személyek, akik nemcsak hisznek, hanem tesznek is, és ilyen követendő példákra van szükségünk ahhoz, hogy tudjuk megtartani és megerősíteni Székelyföldet, hangsúlyozta Hargita Megye Tanácsának alelnöke.   

Tóth László főkonzul örvendetesnek nevezte, hogy a díjazottak listája évről évre bővül, és a kitüntetett személyek több szakterületet is lefödnek, mindannyian Székelyföldért munkálkodva. Most van a legnagyobb szükségünk a biztos pontokra, akik utat mutatnak számunkra, fogalmazott, ezért köszönet a díjazottaknak a munkájukért és példamutatásukért.

A megpróbáló időszakokban mutatkoznak meg leginkább az emberi értékek, fogalmazott köszöntőjében Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. „Nehéz év áll mögöttünk a járvány miatt, de ezek a megpróbáló helyzetek mutatják meg igazán, hogy melyek a fontos dolgok az életünkben. Azt hiszem, idén mindenki számára az egészség és biztonság vált a legfőbb értékké. És valóban ez a legfontosabb, hogy legyen erőnk és egészségünk cselekedni, hogy tudjuk biztonságban a családunkat, a munkahelyünket, és jó lenne biztonságban tudni a jövőnket is. Ezért kell dolgoznunk nap mint nap. Ebben mutatnak példát nekünk azok a személyek, akiket idén díjaztunk Orbán Balázs-díjjal. Maros megye idén egy olyan személynek ajánlotta fel a kitüntetést, aki nagyon sokat tett a szórványmagyarságért, a mezőségi magyar gyerekek jövőjéért. Ady István magyarfülpösi lelkész közel két évtizede egy olyan szórványkollégiumot hozott létre, amelyben azóta több száz gyermek lelt második otthonra” – emelte ki a Maros Megyei Tanács elnöke.  

Maros megye díjazottja, Ady István református lelkész, a Szivárvány Ház szórványkollégium létrehozója. A szórványkollégiumban a mezőségi szórványtelepülésekről származó gyerekek számára biztosítanak lehetőséget arra, hogy magyarul tanulhassanak. A bentlakó gyerekek nem csak szakszerű oktatásban részesülnek, hanem teljes ellátást biztosítanak számukra, és esélyt egy jobb életre. (A laudáció a csatolmány olvasható.)

Ady István családi okok miatt nem tudott jelen lenni az ünnepi eseményen, ezért a díjat a Szivárvány Alapítvány két munkatársa, Székely Kedves Éva szociális asszisztens és Bodor Vera tanítónő vette át.

Kovászna megye díjazottja Farkas Árpád, író, költő, aki kiemelkedő munkássága elismeréséül, a József Attila és a Kossuth díj, valamint a napokban kapott Sinkovits Imre emlékezete kitüntetés után péntektől Székelyföld legrangosabbját, az Orbán Balázs díjat is magáénak tudhatja.

 Az elismerést átadó Jakab István Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke beszédében kiemelte: „Orbán Balázs halálakor egyetlen örökösének népét, a székely nemzetet teszi. Azok vagyunk mindannyian, kik Székelyföldért teszünk, hagyományainkra alapozva fejlesztjük ezt a tájhazát. De mindig voltak és vannak köztünk lámpásemberek, kik fényt, irányt mutatnak. Ilyen személyiség Farkas Árpád is, akinek egész költői életművét a székely lét súlya, a szülőföld iránti hűség, a megmaradásra való biztatás szövi át, rendkívüli képteremtő erővel örökítve át a szellemi értékeket.”

Farkas Árpád életpályáját jó barátja, Ferenczes István, Kossuth díjas költő, író méltatta. Laudációjában így fogalmazott: „Kimondhatatlanul is tudtuk, hogy nekünk itthon van dolgunk. Ha világot látni indulunk, az valahogy olyan formán lészen, mint Tomcsa Sándor világba bujdosása: Bögözben leszállt a vonatról s visszagyalogolt Székelyudvarhelyre. Árpád szerint mi „kalandvágyból” maradtunk itthon, igen, igen, igen, szolgálni ezt a „kishazát”, ahol „apáink hűlő, drága arcán járunk.” (…) Csak akkor írt, ha belső késztetései lökték előre, ha tétje volt a megszólalásnak, ha már nagyon a bőrünket perzselte, itt, Európa legkeletibb peremvidékén, a balkáni számummal összeviharzó, szemsorvasztó nemerés förgeteg. (…) Kányádi Sándor szerint olyan igénnyel alkotott, mintha kezdettől fogva válogatott verseit írta volna. Igen, ő mindig készen volt. Már az első kötete, az 1968-ban a Forrás sorozatban megjelent Másnapos ének „Szabófalvától San-Franciskóig” visszhangzott. (…) Farkas Árpád nem sürgött-forgott ha kellett, ha nem, az irodalommal kapcsolatos közszerepléseken kívül csak nagy ritkán hallatta szavát a közéletben. De akkor messzi hallszott.” (A laudáció teljes szövege a csatolmányban olvasható).

A rangos elismerést a díjazott lánya, Farkas Réka vette át.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyi örömet és megvalósítást hozott a határok elbontása Székelyföldön. Ezért is érdemes utakat építeni egymás irányába, mondta, mert Székelyföld összetartozik, és vannak olyan eredményeket, amelyeket együtt tudunk elérni. Örömét fejezte ki, hogy meg tudták tartan a díjátadást, mint fogalmazott, a kitüntettek munkássága minket is bátorít, hiszen az ők idejükben is voltak nehézségek, de kitartottak. Amíg ilyen értékes emberek vannak Székelyföldön, addig van jövő, hangsúlyozta Hargita Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: a parlamenti képviselet megerősítésével tovább tudunk együtt dolgozni.  

Idén Hargita Megye Tanácsa Burus-Siklódi Botond pedagógusnak, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza leköszönő igazgatóját, az RMPSZ országos elnökének adományozza. Borboly Csaba úgy fogalmazott, Burus-Siklódi Botond munkássága révén, habár nem hatásköre, de kiemelten tudott foglalkozni Hargita Megye Tanácsa az oktatás témakörével.

“Burus Siklódi Botond munkája során mindig a lehetőségeket és az azokban gyökerező megoldásokat kereste. Igazgatása alatt sikerült egy jellegtelen – de annál nagyobb potenciállal rendelkező – állami intézményből, a pedagógusok házából korszerű, napjaink elvárásainak megfelelő továbbképzési bázist teremtenie, emellett pedig a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségében betöltött tisztségei révén – volt egy ideig a szervezet főtitkára, 2011-től pedig elnöke – hozzájárult a pedagógusi szakma hitelének, társadalmi megbecsülésének visszaszerzéséhez, a továbbképzési lehetőségek megteremtéséhez, a moldvai magyar oktatási program kidolgozásához és lebonyolításához, s megannyi más, a hazai magyar közoktatás minőségének emeléséhez hozzájáruló kezdeményezés megvalósításához” – hangzott Burus-Siklódi Botond laudációjában. (A laudáció teljes szövege a csatolmányban olvasható.)

A díjat átvette Burus-Siklódi Botond, aki köszönetet mondott a családjának és munkatársainak. Mint mondta, elégedett az elért eredményekkel, de ez nem egyedül az ő érdeme, sokan támogatták munkája során.

 

Csíkszereda, 2020. november 13.


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774