A székelyföldi építészetről európai folyóiratban

(0 Szavazat)33 megjelenítés

Az A10 európai építészeti folyóirat (http://www.a10.eu/magazine/issues/65/) a romániai szemléjében egy oldalt szentelt a székelyföldi építészetnek. Erdélyt olyan régióként azonosítja, amelyet körülvesznek a Kárpátok, és ahol többféle nemzetiség is előfordul, a lakosság összetétele pedig variábilis kultúrát, vallást és nem utolsósorban építészetet eredményez. 

A szerző szerint az elmúlt években számos olyan projekt valósult meg, illetve van folyamatban, amely a térség modernizációja felé vezet. Külön kitért Székelyföldre is, ahol következetes előrehaladás tapasztalható, illetve erős öntudat jellemző. Emellett olyan területként azonosítja Székelyföldet, ahol hagyománya van az önszerveződésnek és a faépítészetnek. Néhány székelyföldi épület túllép a formán, a helyi építészek a helyi örökség használatán túl átvesznek elemeket más európai országokból is, ezek ötvöződése modern építészetet eredményez.

A megjelent cikk kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke gratulál a kiváló székelyföldi szakembereknek, hiszen kitartó és sokszor nem eléggé megköszönt munkásságuknak köszönhető, hogy a Hargita megyei építészeket nemzetközi szinten is elismerik.

– Hargita Megye Tanácsa igyekszik minél többet tenni a megye épített örökségében rejlő értékek kamatoztatásáért, az épületek tájjellegének megőrzéséért műemlékvédelmi programjain keresztül. Ezek közé sorolható a műemlékvédelmi kataszter elkészítése, amely során képet kapunk a Hargita megyei műemlékek jelenlegi állapotáról, a faluképvédelmi program, amelynek célja, hogy azonosítsa és megmentse a megye településeinek népi építészeti értékeit, illetve a székelykapu-program, valamint ide tartozik a Modern Székely Ház elnevezésű projekt is. Ezeknek a programoknak a megvalósítása a Hargita megyei építészek munkásságának, javaslatainak köszönhető, ezúton is szeretném kifejezni elismerésemet. A cikk értékeléséből is azt mutatja, hogy érdemes tovább dolgozni – nyilatkozta a megyei tanács elnöke.

Csíkszereda, 2016. január 5.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774