A Székelyföld–Budapest vasúti kapcsolat fejlesztését kérik a székelyföldi elöljárók

A lakosság körében is gyűjtik a támogató aláírásokat

(0 Szavazat)52 megjelenítés

Felkéréssel fordulnak a székelyföldi megyék Orbán Viktorhoz, Magyarország miniszterelnökéhez és Dávid Ilonához, a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) elnökéhez, mivel a MÁV 2017-es menetrend-változtatásai kedvezőtlenül érintik a Brassó–Székelyföld–Budapest vonalon közlekedő székelyföldi utazóközönséget. Közös felkérést írt alá április 17-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke. 

A problémákat a lakosság jelezte, leggyakoribbként a vonatok zsúfoltságát, ugyanis az utazókocsik száma háromra csökkent. A tavaly december-január során több esetben előfordult, hogy legalább egy-két napos elővétellel lehetett helyet váltani a Corona nemzetközi intercity járatra. A jelenlegi vonat-összeállítás: naponta két ülőkocsi és egy fekvőhelyes kocsi. Továbbá a Corona járaton hiányzik a hálókocsi és az étkező. Ugyancsak karcsúsítás érte a nappal közlekedő Hargita járatot az étkezőkocsi leállítása révén.

A kihasználtság már januárban bőven meghaladta a négy kocsit, rengetegen állnak éjszaka, mert nincs helyük, jelezték az utazók. Az Erdélyen belül utazók csak az ülőhelyes kocsikat vehetik igénybe, esetükben egy plusz ülőkocsi oldhatná meg ezt a problémát, fogalmazzák meg felkérő levelükben a székelyföldi elöljárók. Meggyőződésük, hogy kizárólag minőség révén lehet egy adott szolgáltatást gazdaságossá tenni, írják levelükben. Meglátásuk szerint, a május 18. és szeptember 28. között tervezett hálókocsi-közlekedés nem elegendő az igények kiszolgálására, ugyanakkor ez a bővítés nem veszi figyelembe a nemzeti és keresztény ünnepek alkalmával növekvő utas számokat, és figyelmen kívül hagyja a székelyföldi egyetemi hallgatók utazási igényeit.

– A Corona és a Hargita vasútvonalak élő kapcsolatot teremtenek Sepsiszentgyörgy–Budapest, Csíkszereda–Budapest és Marosvásárhely–Budapest között. Kihasználtságuk az elmúlt években jelentős volt, kényelmes, biztonságos és kiszámítható közlekedési lehetőséget biztosítottak a diákoknak, egyetemistának, üzletembereknek és az utazó közönségnek. Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsa elnökével, Péter Ferenccel, Maros Megye Tanácsa elnökével közösen - Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével is egyeztetve – kérjük a magyar kormányt és a magyar állami vasutat, hogy bírálják felül a megvonásokra vonatkozó döntést - fogalmazott Borboly Csaba.

– Látjuk, hogy jelenleg a Corona járat nem tudja kiszolgálni az utazóközönséget, sokszor már Sepsiszentgyörgyön nem lehet ülőhelyet találni. Szükség van további utazófülkékre és szükség van a hálókocsi szolgáltatásra, biztosítani kell az utazás megfelelő kényelmét. A román infrastruktúra lassú fejlődése miatt most 14 órát kell vonatozni azon a szakaszon, amely a század elején csak 12 órát vett igénybe, de reméljük, ez csak megoldódik. Az kell legyen a célunk, hogy itthon is népszerűbb legyen a kényelmes vonatút, mint az olcsóbb, de kényelmetlenebb buszozás, ezt pedig a szolgáltatások fejlesztésével, nem a megszüntetésével érhető el – nyilatkozta Tamás Sándor.

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke is támogatja a kezdeményezést.

– Székelyföld és Maros megye számára nagyon fontos, hogy közvetlen összeköttetés legyen Budapest és az itteni települések között, hogy minél könnyebben és gyorsabban el lehessen jutni egyik országból a másikba. Maros megyében idén nyártól újraindul a Budapest és Marosvásárhely közötti repülőjárat, és ez nagyban megkönnyíti a közlekedést, de ettől függetlenül fontos számunkra, hogy legyen közvetlen vonatjárat is Budapest és Marosvásárhely, illetve a Maros megyei települések között, hiszen a helyi közösségnek igénye van erre, és sokan előnyben részesítik a vonattal való közlekedést más utazási formákkal szemben. Ahhoz azonban, hogy ez a szolgáltatás továbbra is vonzó maradjon, biztosítani kell az utasok számára a kényelmet és az eddigi szolgáltatásokat. Ha az utazási körülmények romlanak, akkor ésszerű következmény, hogy csökkenni fog az utasok száma. Azért fordulunk most közös levéllel a magyar kormányhoz, hogy ezt megelőzzük. Ennek a közvetlen összeköttetésnek a fenntartása nemcsak gazdasági szempontból fontos, hanem nemzeti érdek is - hangsúlyozta Péter Ferenc.

A székelyföldi elöljárók felajánlják együttműködésüket a Budapest–Székelyföld vasúti kapcsolat fejlesztésére, és felkérik a MÁV Zrt.-t a lakosság által jelzett gondok mielőbbi orvoslására. Az utazóközönség igényének megerősítésére támogató aláírásokat gyűjtenek a lakosság körében.

Két napon belül minden székelyföldi önkormányzatnál elérhetőek lesznek a támogatási ívek, felkérik a lakosságot, közösségi vezetőket, hogy aláírásukkal támogassák a kezdeményezést.

Csíkszereda-Sepsiszentgyörgy-Marosvásárhely, 2018. április 17.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774