A Székely termékeket népszerűsítik Izraelben

Helyi kézművesek Jeruzsálemben

(0 Szavazat)30 megjelenítés

Hargita megyei kézművesek is részt vesznek Jeruzsálem egyik legnagyobb rendezvényén, a Nemzetközi Jeruzsálemi Művészeti és Kézműves Vásáron. Az eseményen harminc ország művészei mutatják be munkáikat augusztus 6. és 18. között.

Hutzot Hayotzer („az alkotó kilép”) nevű vásárt negyvenkettedik alkalommal rendezik meg az óváros melletti Szultán-völgyben, ahol több száz kézműves állítja ki és árulja a műveit, illetve bemutatják azok elkészítésének módját. A fesztiválon a résztvevők a képviselt országokat is népszerűsítik.

Hargita megye részvételét a Román Kulturális Intézet biztosította azáltal, hogy helyi népművészeket támogatott a kiutazásban. A székely termékek és a Székely Termék mozgalom messze földön híresek, ennek okán a Hargita megyei kézműveseket Salamon Márton László, az izraeli Román Kulturális Intézet igazgatója hívta meg Jeruzsálem legnagyobb vásárára.

A fő hangsúly a korondi kerámia bemutatásán van a kezdeti lépésektől a végső díszítésig. Józsa László fazekas és Józsa Márta díszítő segítségével az érdeklődők betekintést nyerhetnek a műhelytitkokba, illetve kipróbálhatják a korongozást. Ezzel párhuzamosan Mara Zsuzsanna üvegfestő tart bemutatót a fordított technikával készülő festményekről, amelyek fő erőssége a népi motívumok újszerű felhasználása. A kiállítás minden nap 18 órakor kezdődik és 23 óráig tart, elkerülve ezáltal a déli hőség kellemetlenségeit.

A kézműveseket elkísérte Szabó Károly, a Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére létrehozott Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója, aki a tolmácsolás mellett Hargita megye néprajzi és kulturális értékeit népszerűsíti az érdeklődők körében.

A székely termékeket bemutató romániai standot többek között meglátogatta Mircea Chitic kulturális tanácsadó a tel avivi romániai nagykövetségtől, Cleopatra Lorințiu, a tel avivi Román Kulturális Intézet aligazgatója és Cătălin Țărlea, Románia rámálláhi képviselője.

Kedden, augusztus 7-én Salamon Márton László, az izraeli Román Kulturális Intézet igazgatója is ellátogatott a Hargita megyét és a megyei kézművességet népszerűsítő standhoz.

– A Székely termék nem csupán márkanév, hanem identitásunk kifejezési eszköze és a helyi autonómia garanciája is. Értéket és munkahelyet teremt, megélhetést biztosít és itthon maradásra késztet – nyilatkozta a jeruzsálemi vásár kapcsán  Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A Székely termék mozgalom Hargita Megye Tanácsának kezdeményezése, amely gazdag és élő mezőgazdasági hagyományaink továbbélését, a minőségi és egészséges termékek piacra jutását célozza. A Székely termék védjegy bejegyeztetésével és a termékek hazai és külföldi üzletláncokba való eljuttatásával a gazdáknak biztosítanak jövedelmi forrást, a lakosságnak pedig az egészséges élelmiszerhez való hozzáférést.

A nemzetközi vásáron 150 izraeli művész vesz részt, valamint ázsiai, afrikai és amerikai kézművesek. Európát Németország, Magyarország és Románia képviseli.
 

Csíkszereda, 2018. augusztus 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774