A Székely termékek jövője a minőség biztosításán múlik

Lezárult a CAPtion projekt

(0 Szavazat)11 megjelenítés

Értékünk az egészséges élelmiszer címmel tartották meg a CAPtion projektzáró konferenciáját június 21-én, pénteken, a csíkszeredai megyeházán. Az EU-s programra Hargita Megye Tanácsa és alárendeltségébe tartozó Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség 2017-ben pályázott, amelynek közel 232 ezer eurós költségvetéséhez a megyei tanács 40 százalékos önrésszel járult hozzá. A projekt célja a közös agrárpolitika (KAP) által nyújtott uniós támogatások jelentőségének népszerűsítése, valamint az EU állampolgárait érintő szakpolitikák bemutatása.

A projekt Hargita megye és egész Székelyföld vonatkozásában a helyi kis- és közepes termelők, gazdálkodók érintettsége mellett szorosan összefügg a Székely termék mozgalom jövőjét illetően is.

Mint azt Csilip Árpád, a megyei tanács fejlesztési ügynökségének vezetője hangsúlyozta a Székely termék mostanra 136 termelője több mint ezer termékére szerezte meg a védjegyet. Ugyanakkor a hagyományos- és helyi termékekkel már nem csak a helyi vásárokon, hanem már negyven külföldön szervezett vásáron is szerepeltek és további európai nagy városokba tervezik a termékek bemutatását, népszerűsítését. A számokon túlmenően azonban az igazgató hangsúlyozta a cél nem a számok növelése, hanem a termékek minőségének javítása, megőrzése. Erre a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetnek.

Tamási Dezső projektmenedzser ismertette a program eredményeit. Ennek egyik legfontosabb hozadéka a szekelytermek.ro oldal újragondolása, amelyben helyet kap egy webshop is a termékek számára. Egy arculati kézikönyv kiadását is szükségesnek érezték, hogy a termelők számára egységes arculatot szabjanak meg és ez egységesen tükröződjön minden védjeggyel rendelkező terméken is. A gazdák, termelők, és kézművesek munkáját megkönnyítendő, valamint a folyamatos fejlődést biztosítandó e-learning tananyagot is összeállítanak, amely okostelefonról és számítógépről egyaránt elérhető lesz számukra. Mindezek mellett pedig termékbevizsgálási módszertant is kidolgoznak, még inkább garantálva ezzel a minőséget.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a Székely termék mozgalom Hargita megye nagykövete. Kiemelte, most már kétségtelen az, hogy a védjegyre szükség volt Székelyföld számára, ezt a munkát pedig Hargita Megye Tanácsa annak ellenére is felvállalta, hogy számos akadályba ütközött a számvevőszékkel és a fogyasztóvédelmi hivatallal is. Ma azonban, mint mondta, három szinten dolgoznak annak érdekében, hogy a helyi kis- és közép termelők munkáját támogassák. A megyei tanács elnöke többször felszólalt az Európai Régiók Bizottsága tagjaként is a témában. Legutóbb június 17-én a bizottság természeti erőforrások és mezőgazdaság szakbizottsági ülésén. Mindezek mellett ugyanakkor, szoros munkakapcsolat alakul ki a témában, miután márciusban Francis Fay, az Európai Bizottság főigazgatóságának vezetője felkérte Hargita Megye Tanácsát, hogy a mezőgazdasági kérdésekben legyen az EB közvetlen partnere a térségben, annak érdekében, hogy a szakpolitikai üzenetek minél szélesebb körben eljussanak a kisgazdákhoz. Ezen a workshopon egyébként több székelyföldi gazda is részt vett. A megyei tanács elnöke megköszönte az RMDSZ parlamenti képviseletének munkáját is, törvénymódosításokkal ugyanis segítik a helyi termelők mindennapjait.

Antal Lóránt, Hargita megyei RMDSZ-es szenátor elismerését fejezte ki az eddig elért eredményekért és hozzátette, a Székely termékek akkor lesznek még inkább sikeresek, ha a bukaresti vásárlók is rájönnek, hogy például a védjeggyel rendelkező sajtok vetekednek a svájci sajtokkal.

A zárókonferencián Szőcs Előd és Orbán Ferenc csíkszeredai szakácsok is értekeztek a helyi gasztronómiai szokásokról, kiemelve, hogy a helyi éttermek esetében is nagyon fontos lenne, ha kínálatukban minél több helyet foglalnának el a helyi, minőségi alapanyagokból készült ételek.

Demeter László biológus és Hargita Megye Tanácsának Tájgazdálkodási munkacsoportjának vezetője örvendetesnek nevezte, hogy a megyében felismerték, a gazdaságokat ma már össze tudják kapcsolni természeti értékeinkkel és egyre többen odafigyelnek a kíméletes tájgazdálkodásra.

Fábián Sarolta rezidens orvos az élelmiszerek egészségügyi vonatkozásában tartott előadást. Mint mondta, sokunk választjuk a gyorsételeket, amelyek túlzott fogyasztása számos egészségügyi kockázatot hordoz, azonban ezen gyorsételeket is ellehet készíteni egészséges, helyi alapanyagokból.

György Éva, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense, és Ladó Hunor falugazdász a termékek bevizsgálásának lekövethetőségének fontosságáról, valamint a bio minősítéséről beszéltek.

Csíkszereda, 2019. június 21.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774