A Székely Termék védjegy továbbfejlesztése és a támogatási lehetőségekről szóló szemináriumokat szerveztek a gazdáknak a CAPTION projekt keretén belül

(0 Szavazat)15 megjelenítés

Tájékoztató szemináriumokat szervezett Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége május 20-án a csíki, illetve az udvarhelyi térség gazdái számára. Az Európai Unió Közös Agrárpolitikára (KAP) vonatkozó 2018 évi tájékoztatási intézkedések támogatása finanszírozási program keretében támogatást nyert CAPTION („CAP Information Measures for Sustainable Food Chain”) című uniós projekt keretében szervezett események számos érdeklődőt vonzottak.

A Csík térségi tájékoztató szeminárium Hargita Megye Tanácsának székhelyén zajlott reggel 9 órai kezdettel. Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke köszöntő beszédében kiemelte, hogy a székelyföldi gazdák szervezetekbe és egyesületekbe való integrálása és együtt gondolkodása elengedhetetlen a jövőre nézve. A gazdák be kell hogy lássák az együttműködésnek számos előnye van, és ebben többek között a Székely Termék védjegy nagy szerepet tölt be. Hangsúlyozta, hogy a Székely Termék védjegy tovább tudott lépni és ma már a helyi gazdák számos külföldi eseményen tudják értékesíteni a minőségi termékeiket.

Tánczos Barna szenátor szerint a székelyföldi gazdáknak szükségük van a folyamatos fejlődésre és versenyképessé kell tenniük magukat. Fontos, hogy a gazdák ne támogatás-függők legyenek, hanem költséghatékonyságra törekedjenek. Véleménye szerint a gazdák termékeinek a világhálón történő értékesítése további lehetősekkel szolgál, hogy a jövőben még versenyképesek legyenek.

Az Udvarhelyi térség tájékoztató szemináriuma Székelykeresztúron, a Művelődési Házban 15 órakor kezdődött. Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a székelykeresztúriak körében is népszerűek legyenek a védjeggyel rendelkező termékek, illetve a gazdák számára maga a védjegy.

A tízéves Székely Termék mozgalom, akárcsak a CAPTION projekt uniós pályázat eredménye. A folyamat fő célja a helyi gazdák fejlődése, illetve a helyi termelők segítése abban, hogy a lehető leghatékonyabban tudjanak a piacon boldogulni. Ehhez természetesen szükséges az együtt gondolkodás, a közös márkanév és az egységes arculat is. Az összefogás érdekében fontos a vasárnapi szavazás is, mert a jövőnkről van szó – jelentette ki Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

Sebestyén Csaba képviselő elmondása szerint a hagyományos termékek népszerűsítésére és hasznosítására fontos hangsúlyt kell fektetni, és a Fejlesztési Ügynökség jó munkát végez ezen a téren. Szükséges azonban, hogy a Székely Termék védjeggyel rendelkező gazdákat teljesítményük szerint kategorizálni lehessen. 

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója beszámolt arról, hogy 2017 végén, a Székely Termék védjegy újragondolása érdekében, a CAPTION pályázat összeállításánál sikerült egy csomagba tömöríteni mindazt, amiről úgy gondoltuk, hogy szükségünk van. Jelenleg 133 termelővel áll kapcsolatban az Ügynökség, és egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek mind a fővárosban, mind a külföldi vásárokon a Székely Termék védjeggyel rendelkező termelők termékei. A Székely Termék védjegy kapcsán a minőség kell legyen a fő célunk, nem pedig a mennyiség, hisz ezzel tudjuk a hagyományainkat megtartani és ápolni.

Tamási Dezső, a CAPTION projekt menedzsere bemutatta, hogy projekt tevékenységei közül több is a Székely Termék védjegy fejlődését és újragondolását szolgálja. Többek között egy olyan online platform jön létre, ahol a Székely Termék védjeggyel rendelkezők interneten keresztül tudják értékesíteni a termékeiket. A gazdák fejlődését, továbbképzését szolgálja a készülő modern e-learning tananyag. A Székely Termék védjegy új arculati kézikönyve segítségével pedig a termékek egységes megjelenésére lesz lehetőség.

A Hargita Megye Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség részéről a csíkszeredai szemináriumon Haschi András igazgató, míg a székelykeresztúri szemináriumon Lukácsi János beszéltek a terület alapú támogatásokról és az ellenőrzések menetéről, valamint hangsúlyozták a falugazdász hálózat kialakításának fontosságát, amelynek segítségével közösen nagyobb támogatási összegeket lehet lehívni.

A csíki térségi szemináriumon a Pro Economica Alapítvány csíkszeredai irodájának vezetője, Kelemen Eleonóra, illetve a keresztúri szemináriumon a alapítvány székelyudvarhelyi irodájának vezetője, Dávid Lajos beszéltek a Székelyföld Gazdaság programról, amelyet a magyar kormány támogat. A gazdák maximum 15000 euróra pályázhatnak a napokban megjelenő pályázati felhívás alapján. Az előzetes online regisztrációt a Pro Economica alapítvány honlapján lehet megtenni. Bemutatták a regisztráció lépéseit, illetve azt is, hogy milyen felhasználási módjai lehetnek a támogatásnak.

Porcsalmi Balázs, a Rubik Communications vállalkozás adminisztrátora bemutatta a Székely Termék védjegy arculati kézikönyvét és a megújulási folyamatban levő www.szekelytermek.ro weboldal látványtervét, amelyet kiegészít majd egy online értékesítési (webshop) felület.

Lukács Zoltán, a Fontes cég munkatársa ismertette a jelenlévőkkel a CAPTION projekt keretében készülő e-learning tananyag felépítését és előnyeit. A tananyag a gazdák fejlődését hivatott elősegíteni, és elérhető lesz az internet bármikor, telefonos és számítógépes applikáció formájában is.

A szemináriumok záró momentumaként Csíkszeredában Nyári László csíkcsomortáni gazda, illetve Székelykeresztúron Kovács Imre máréfalvi polgármester számoltak be saját tapasztalataikról, hogyan lettek gazdák és milyen támogatási lehetőségeket tudtak eddig felhasználni.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a kiadvány (közlemény) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért. / Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul,  iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute. / This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774