A Székely Népviselet Napját ünnepelték

Székely viselet, mint helyi „íz”

(0 Szavazat)38 megjelenítés

A Local Cultural Flavors projekt keretében került megszervezésre Madéfalván a helyi érintettek első találkozója. Hargita Megye Tanácsának részéről a székely népviseletet szeretnék helyiként promoválni, ezért szervezték a konferenciát július 3-án, a Székely Népviselet Napján.

A tanácskozás keretében a helyi érintettekkel és a projekt csapat tagokkal közösen térképezték fel a jelenlegi helyzetet és meghatározták a jövőre vonatkozó irányvonalakat a székely népviselet területén.

A nemzetközi kezdeményezés célja fejleszteni azokat a szakpolitikákat, melyek támogatják azon településeket, melyek kevésbé tudják kiaknázni a kulturális értékeiket a kedvezőtlen elhelyezkedésük következtében.

A konferencián részt vett Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Zonda Erika vezérigazgató, a Local Flavours projekt menedzsere, a projekt csapat tagjai, valamint a meghívott helyi érintettek, akik valamilyen formában kapcsolódnak a székely népviselethez.

– A projekttel a célunk kettős, egyrészt a turizmus fejlesztése, másrészt a hagyományos értékekre való hangsúly fektetése. Hargita Megye Tanácsa komoly hangsúlyt fektet ezeknek a területeknek a támogatására a civil szervezetek tevékenységének támogatásán keresztül – emelte ki köszöntőjében Bíró Barna Botond alelnök.

A találkozón a jelenlévők egyetértettek abban, hogy a képzések területén is hiány mutatkozik, sokkal több kellene ezekből, ahhoz, hogy varrók legyenek, van egy hiányos pályaorientációs rész: viseletvarrónak, cipőgyártónak tanulni kellene. Egy javaslat szerint a tanítónőket kellene képezni, hogy továbbadják a gyerekeknek a tudást. Másrészről a negyven éven fölöttiek megszólítása lehetne az új lehetőség, ezzel jobb hatásfokot tudnánk elérni, ha a szakképzés és a pályaorientáltság is teret kap. Lehetőségként felmerült, hogy az elkövetkezőkben a Vámszer Géza Művészeti Népiskola adhatna keretet a népviselet varrás oktatásának.

A Local Cultural Flavors projekt az Interreg Europe program keretében valósul meg, melynek főpályázója a magyarországi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete. A projekt segíteni fogja a partnereket, hogy eleget tegyenek a kihívásoknak és azonosítsák a leghatékonyabb módszereket az egyedülálló látványosságaik támogatására egy innovatív eszköztár kidolgozása által és tudás átadással a köz- és magánszféra szereplői között.

A találkozóról a Hargita Stúdió készített beszámolója itt tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=hwnKoWw9Sk4

Bővebben a projektről:

https://hargitamegye.ro/local-flavours-projekt.html

 

Csíkszereda, 2020. július 8.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774