A székely hagyományokat népszerűsítették a szórványban

II. Magyar Hagyományok Napja Temesváron

(0 Szavazat)43 megjelenítés

Június 27-én, szombaton Temesváron második alkalommal tartották meg a Magyar Hagyományok Napját, amelyen idén is kiemelt szerep jutott a székely népzenének és néptáncnak, valamint a székely termékeknek.

Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programjának köszönhetően ezúttal is népes csapat vett részt a szórványmagyarság ünnepén Temesváron. A kiállítással egybekötött vásáron bemutatkozott a csíkszeredai Török Csaba fafaragó, Kilyén Irma székelyudvarhelyi népi bútorfestő. A hagyományos termékek iránt is nagy volt az érdeklődés, három Székely termék védjeggyel rendelkező termelő kínálta portékáját: Lajos Ferenc méhészeti termékei, a gyergyószentmiklósi Gáll Erzsébet szörpjei és lekvárjai, valamint Kovács Elek etédi pálinkái egyaránt az érdeklődés középpontjában álltak.

A rendezvény résztvevőit Hargita Megye Tanácsa nevében Zonda Erika programokért felelős vezérigazgató, az Összetartozunk program felelőse köszöntötte. „A hagyományok ápolásához idő és egymás felé fordulás szükséges, ezek önszerveződő társadalmunkban fontosak, a közösségek összetartó erejeként szolgálnak” – emelte ki. Ugyanakkor köszönetet mondott a meghívásnak, mint fogalmazott megtiszteltetés számukra, hogy olyan mesterségeket mutathatunk be, amelyek térségünket, Hargita megyét képviselik.

Hatalmas tapsot kapott a Hargita megyei Zugtánc csoport, amely felcsíki, gyimesi és sóvidéki táncokat mutatott be, tagjai felvonultatták a Hargita megyei népviseleteket és ízelítőt nyújtottak a zene és tánc hagyatékból is.

A kulturális műsor után a több mint száz jelenlévő elfogyasztotta a bográcsos főzőversenyen készített finomságokat, majd kürtőskaláccsal kínálták a vendégeket.

A rendezvény zárásaként a Tornyai és Nagyvarjasi Asszonykórus és a Kisiratósi Rónasági Citerazenekar lépett fel.

Csíkszereda, 2015. június 28.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774