A szakralitás megjelenítése különböző műfajokban

(0 Szavazat)34 megjelenítés

Képzőművészeti kiállítás nyílt a csíkszeredai Megyeháza Galériában a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ 2016. évi táborainak anyagából április 7-én. A táborok témája a szakralitás volt, ez köszön vissza a különböző műfajú alkotásokon. Az eseményen köszöntötte a jelenlevőket és a művésztábor tevékenységéről beszélt Czimbalmos Attila, a kulturális és művészeti központ vezetője, a tárlat anyagát méltatta és a kiállítást megnyitotta Túros Eszter művészettörténész. 

Czimbalmos Attila elmondta, a táborok témájával az intézmény is bekapcsolódott a Márton Áron-emlékévbe, azt szerették volna, hogy az alkotók a kortárs művészet nyelvezetével reflektáljanak Márton Áron életművére. A táborokban rangos hazai és külföldi művészek alkottak szívvel-lélekkel, és több mint ötven munka született. Az intézményvezető úgy véli, sikeres évet zártak, idén is folytatják a témát, mivel Szent László-emlékév van. A kétéves markáns anyagot majd külföldön is szeretnék bemutatni, tette hozzá Czimbalmos. 

Örvendetes, hogy egyre gyakrabban látni kiállítást a szárhegyi művésztelepen készült alkotásokból, mondta Túros Eszter, majd hozzátette: kijár a tisztelet a nagymúltú művésztelepnek, hogy a nagyközönség lássa az ott készült alkotásokat. A legtöbb esetben a szárhegyi történet megtalálható a munkák mögött, fogalmazott, sok szempontból megközelíthető a „szárhegyiség”. A műfajok sokaságában jelen van a szárhegyi táj, a közösség, a tárgyi környezet, a közös alkotói folyamat, és hogy hogyan viszonyulnak mindehhez a művészek. Az alkotások szellemi kalandokra hívnak minket, fogalmazott a művészettörténész.

A Megyeháza Galéria állandóan látogatható.

Csíkszereda, 2017. április 8. 


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774