A szakoktatás támogatását és népszerűsítését célzó programot ismertettek

Hargita Megye Tanácsa és a megyei tanfelügyelőség tovább dolgozik a szakoktatásért

(0 Szavazat)71 megjelenítés

A szakoktatás színvonaláért a társadalmi mentalitásunkon is változtatnunk kell. Ezt célzó programját ismertette a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége augusztus 28-ai ülésén. A megbeszélés meghívottai voltak Hargita megye tanfelügyelőségének képviselői és a megyei szakiskolák igazgatói, akik a 2020/2021-es tanév ütemtervéről és a tanévkezdés kihívásairól beszéltek.

Felvezetőjében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke egy közös érdekszempontról beszélt.

– Kihívások előtt állunk. A szakoktatás egyik alappillére a helyi önkormányzat. Hargita Megye Tanácsa intézményesen három szakiskoláért felelős, a többi iskola esetében helyi együttműködésben kell meghozni a döntéseket. Az elmúlt tizenkét, valamint az elmúlt négy év tapasztalata az volt, hogy a szakoktatás szempontjából erőltetett az együttműködés a településvezetőkkel, ami megnehezítette a munkánkat. A megyei tanács feladata egy oktatási belső hálózat érvényre juttatása. A média ebben nagy segítségünkre van.

A tanácselnök ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a pályaorientáció már ötödik osztálytól elkezdődjön, ez például jogszabály-módosítással is előremozdítható.

– Megpróbáljuk országos és európai uniós szinten is befolyásolni a döntéshozatalt: a Régiók Bizottságában a szakoktatás témakör jelentéstevője vagyok. A tudatosan fejlődés mentén kérjük az önök együttműködését és szoros kollaborációt a vállalkozói szférával. Őket is meg kell győznünk a fiatal szakképzettek lehetőségeiről – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Király Szabolcs a fejlesztési ügynökség részéről A szakoktatás támogatása és népszerűsítése című projektről nyilatkozott:

– A pályaorientáció nagyon fontos része a szakmaválasztásnak, azonfelül alapvető irányadó a szakiskolai helyek elfoglalásakor. A fejlesztési ügynökség bekapcsolódott az iskolák pályaorientációs eseményeibe. Szakmai napokat, gyárlátogatást, osztályfőnökióra- és iskolalátogatásokat szerveztünk. Látjuk azt, hogy a megyében a szakiskolák tanműhelyei relatív jól felszereltek, jó lehetőségeket kínálnak a diákoknak. Csakhogy a támogatásért és ahhoz, hogy szakmájukat szerető felnőtteket neveljünk, a szülők mentalitásán is változtatnunk kell. A továbbiakban állásbörzék szervezésébe is szeretnénk bekapcsolódni. A vállalkozók várják a fiatal munkaerőt, és nekünk célunk az, hogy összehozzuk a vállalkozói szférát az iskolákkal.

Ferencz-Salamon Alpár megyei tanácsos elmondta, örül, hogy az elmúlt tanévben nagyon jó együttműködés volt a szakközépiskolák, tanfelügyelőség, Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége között. Továbbra is szükség van az együttgondolkodásra, mert ezáltal lehet minőségi szakoktatás, ami a helyi gazdaságot és a közösséget tudja előremozdítani, valamint a fiatalok itthon maradását szolgálja.

A megyei tanácsos ismertette a Kisműhely programot, amelynek keretében az iskolák tanműhelyeik felszereléséért pályázhatnak. Szorgalmazni szeretné, hogy a Kisműhely programban részt vevők nyílt napokat szervezzenek általános iskolásoknak, ahol a gyermekek játékos, gyakorlati körökben kísérletezhetnek egy-egy szakmával.

A 2020/2021-es tanévkezdésről Demeter Levente főtanfelügyelő nyilatkozott.

– Az iskolakezdést illetően még semmi sem biztos, a szabálykeretet az Egészségügyi Minisztérium fogja megszabni. A közvitára bocsátott tervezet nyomán a minisztérium azt szeretné, hogy a gyerekek iskolába menjenek bizonyos feltételek mellett, de ehhez hatalmas a humánerőforrás igénye. A legutóbbi minisztériumi megbeszélés konklúziójából adódóan nem valószínű, hogy adnak újabb posztokat. Ami a szakiskolákat illeti, megengedett a műhelymunka, a kantinok és a bentlakások megnyitása. A duális képzés is lehetséges a cégekre vonatkozó egészségügyi előírások betartása mellett.

Kedves Mónika tanfelügyelő beszámolt arról, hogy a megyében 43 szakiskolai osztályt terveztek, összesen 1151 hellyel. Augusztus 7-én a helyek 70%-a volt betelve. A Szent Anna Speciális Iskolában négy osztály indul. Maroshévíz térségében a három iskolából egy borszéki osztályt nem indítanak el, a másik két iskolába 86%-ban beteltek a helyek. Gyergyóban a hat osztály 63%-a telt be, csíki térségben 14 osztály 79%-a, Székelyudvarhelyen 14 osztály 84%-a, Székelykeresztúron pedig az öt osztálynak összesen 33%-a telt be. A duális képzésben részt vesz 6,5 osztály, a 193 helyből 132-t elfoglaltak. Az egyedüli szakterület, amelyen nem indul évfolyam, a textilipar. A szakközépiskolák helyei, 27,5 osztály, 93%-ban beteltek. Pontosabb adatok szeptember elején lesznek. Egyelőre tavalyhoz képest a betöltött helyek száma ugyanaz.

Miklós Csaba szakoktatásért felelős tanfelügyelő felvázolta a nyár folyamán elkészített nyilvántartást arról, hogy az iskolák hogyan tudják biztosítani a szakmai képzést az idei tanévben. A nehézségekről a jelen lévő iskolaigazgatóktól hallhattunk. Bálint Gabriella, a Venczel József Szakközépiskola igazgatója és Albert Gyöngyi, a Kós Károly Szakközépiskola igazgatóhelyettese elmondta, a tanévkezdéskor a gyermekek ingázása jelenti a legnagyobb kihívást. Ezen belül gyakorlati oktatáskor a diákoknak a cégekhez való eljutása is problémát jelent.

Györfi Ildikó, a Székely Károly Szakközépiskola igazgatója hozzászólásában kifejtette, hogy a cégek igénylik a diákok jelenlétét. Ebben a tekintetben szükségesnek bizonyul a fejlesztési ügynökség tevékenysége, és hasznos lenne a Szakmák éjszakájának megrendezése.

Vízi István, a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola igazgatója az V–VIII.-os diákok érzékenységének és kíváncsiságuknak felkeltése és a pedagógusok hozzáállásának változtatása mellett szólalt fel.

A beszélgetést Borboly Csaba zárta, aki a szakmunkások nagyobb társadalmi megbecsülését szeretné.

– El kell oszlatni azt a tévhitet, hogy szakmát tanulni szégyen, ebben várom az önök együttműködését.

Csíkszereda, 2020. szeptember 1.


[ Szakoktatás ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774