A szakoktatás és a munkahelyteremtés érdekében Brüsszelben lobbizik Borboly Csaba

A Sapientia EMTE, mint regionális egyetem helyzete került bemutatásra a Régiók Bizottsága által szervezett konferencián

(0 Szavazat)42 megjelenítés

A szociális gazdaság témakörében nyújtott be módosító javaslatokat Brüsszelben a Régiók Bizottsága (RB) Szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra (SEDEC) szakbizottságának ülésén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a SEDEC tagja. A jelenleg Brüsszelben tartózkodó megyeelnök a szakoktatás és a munkahelyteremtés fellendítése érdekében benyújtott javaslatait elfogadta a bizottság, ezenkívül Hargita Megye Tanácsának elnöke előadást tartott a csíkszeredai Sapientia egyetemről, mint regionális jó példáról.   

A szociális gazdaság szerepe a gazdasági fellendülés beindításában és a munkanélküliség elleni küzdelemben témakörben javasolta a szociális gazdaság és szakoktatás közötti együttműködés elősegítését, iskolai és diákszövetkezetek létrehozásának támogatását, amely révén kiszélesíti a fiatalok pályaválasztási lehetőségeit, hozzájárulva az ifjúsági munkanélküliség kialakulásának megelőzéséhez. Ennek szellemében az RB támogatja az iskolai és diákszövetkezetek befoglalását a szociális gazdaság szereplői körébe. Továbbá azt javasolta, hogy az Európai Bizottság tegyen javaslatot a tagállamoknak a szociális gazdaság működéséhez és fejlődéséhez szükséges törvényes jogi keretek mielőbbi megalkotására és elfogadására. Erre azért van szükség, mert több tagországban, köztük Romániában is a szociális gazdaság elterjedésének legnagyobb akadálya a hiányzó törvényes keret, amely szabályozná a szereplők kilétét, és a jogi és költségvetési lehetőségeket biztosítana a regionális és helyi önkormányzatokkal való együttműködésre. Ennek hiányában, az uniós és nemzeti költségvetésből finanszírozott, szociális gazdaság elterjedését szorgalmazó projektek csekély hatékonysággal valósulnak meg.

A szakbizottság által elfogadott javaslatok elősegítik a szakmák elsajátításánák lehetőségét, amely megoldást jelent a fiatalok gondjaira, így itthon maradásukat szolgálják.

Hargita Megye Tanácsa prioritásként kezeli a szakoktatás, a munkahelyteremtés, a fiatalok itthon tartásának kérdését. Számos konzultációt tartottak a szakoktatás fellendítésének érdekében a tanügy, a civil szféra, az egyház képviselőivel és illetékesekkel.

A szabadság alapja a jó minőségű oktatás, fogalmazta meg Borboly Csaba, ezért a Sapientiával való együttműködés a térség fejlődését szolgálja. Ezt mutatta be Brüsszelben az európai egyetemek szerepéről szóló konferencián számos európai előadó mellett a megyeelnök.

– Több projektben együtt dolgozunk az egyetemmel, ezért fontosnak tartom, hogy az európai intézményekben is megismerjék a munkánkat. Már korábban is nyújtottam be jelentést a felsőoktatás témakörében, illetve ismertettem a Sapientia szerepét a régióban, ezért kértek fel előadónak – nyilatkozta Borboly Csaba.

A beszélgetés moderátora, George Grammatikakis európai parlamenti képviselő, aki az EP kulturális és oktatási szakbizottsága képviseletében volt jelen, úgy vélekedett, a Sapientia egyetem jó példaként szolgálhat az egész európai közösség számára.

Hargita Megye Tanácsa több olyan európai uniós projektben is részt vett, a PROGRESS program valamint az INTERREG program keretében az elmúlt időszakban, amelyeknek célja a foglalkoztatási szint és a szociális gazdaság fejlesztése. Ugyanakkor törvénymódosító indítványokat dolgozott ki a hazai civil szférával, elsősorban az Alapítvány a Civil Társadalom Fejlődéséért által működtetett Szociális Gazdasági Intézettel együttműködve, a román parlament asztalán lévő szociális gazdaság törvénytervezetéhez.

Továbbra is jelentős figyelmet fordítunk a szociális gazdaság elterjedésére és fejlesztésére megyénkben, és részt veszünk az összes olyan országos és európai kezdeményezésben, amely ezen erőfeszítéseinket segítik. El kell érjük, hogy Románia is ugyanolyan fontos szerepet szánjon a szociális gazdaságnak, mint az Európai Bizottság – jelentette ki a megyeelnök.

Az Európai Unió prioritásként foglalta az Európa 2020 stratégiába a foglalkoztatás növelésére tett tagállami és uniós erőfeszítéseket, céljainak megvalósításában az egyik legfontosabb eszköze A foglalkoztatás és a szociális innováció (EaSI) program. A program kiemelten támogatja a tagállami munkaerőpiacok és a szociális biztonsági rendszerek fejlesztését, a munkahelyteremtés támogatását, a foglalkoztatás szintjének növelését, különös tekintettel a fiatalokra, valamint a szociális innovációt és a társadalmi vállálkozást. Három fő pillére van az EaSI-nak: a PROGRESS (Foglalkoztatási és Társadalmi Szolidaritási Program), az EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat), az Európai Bizottság és a tagállamok állami foglalkoztatási szolgálatai közötti együttműködési hálózat, valamint a PROGRESS mikrofinanszírozási eszköz, amelynek célja, hogy növelje a kisvállalkozások beindítására vagy fejlesztésére felhasználható mikrohitelek elérhetőségét.

Hasznos linkek az Európai Unió Foglalkoztatási és szociális szakpolitikájáról:

http://europa.eu/pol/pdf/flipbook/hu/employment_hu.pdf
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=952&intPageId=2914&langId=en
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=89&newsId=2149&furtherNews=yes
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=738&langId=hu&pubId=7682

Hasznos linkek az európai és regionális felsőoktatás szerepéről:

http://cor.europa.eu/en/events/Documents/Regional%20universities%20conference_CV_lhol.pdf
http://cor.europa.eu/en/events/Documents/Conference%20presentation%20-%2026.06.2015.pdf
http://ec.europa.eu/education/policy/higher-education/index_en.htm
http://epthinktank.eu/2015/04/03/higher-education-in-the-eu-approaches-issues-and-trends/

A megyeelnök RB-tagságáról és -tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

 

Csíkszereda, 2015. június 26.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774