A szakmának és a lakosságnak is szólnak a csíkszeredai kórháznapok

A fejlesztésre összpontosító sürgősségi kórház csapatát új orvos igazgató erősíti

(0 Szavazat)92 megjelenítés

Idén második alkalommal szerveznek kórháznapokat és tudományos konferenciát Csíkszeredában a hétvégén, a programról sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők július 4-én a csíkszeredai megyeházán. Mint elhangzott, a rendezvény létjogosultságát bizonyítja, hogy már az első alkalommal is népszerű eseményre idén jóval több hazai és külföldi orvos jelentkezett be. A sajtótájékoztatón bemutatkozott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház új orvos igazgatója, dr. Melles Orsolya, aki ismertette terveit.

A hétvégi programról dr. Konrád Judit kórházmenedzser számolt be, a megyei tanács alintézményeként működő csíkszeredai kórház szerepéről a régióban és az intézmény fejlesztéséről Hargita Megye Tanácsa részéről Barti Tihamér alelnök és Szentes Antal tanácsos beszélt.

Konrád Judit bemutatta az új orvos igazgatót, aki július 2-tól tölti be a tisztséget. A menedzser úgy vélekedett, a doktornő kutató tapasztalataira szükség van az intézményben, és a legmegfelelőbb időben érkezett, hiszen a csíkszeredai kórházban kialakították a kutató részleget.

Melles Orsolya elmondta, korábban is hasonló feladatokat látott el, egy marosvásárhelyi magán kutatóközpontot vezetett orvos igazgatóként. Hargita megyeiként figyelte a csíkszeredai kórház fejlődését, örvendetesnek nevezte, hogy a megyei tanács prioritásként kezeli a kórház ügyét annak érdekében, hogy gyors, hatékony és magas szintű ellátást nyújtson. Hozzátette: örül a lehetőségnek, hogy itt folytathatja tevékenységét, és mint fogalmazott, egyúttal kollégáinak is üzen, hogy a külföldi kecsegtető ajánlatokon kívül itthon is vannak lehetőségek, és érdemes a megszerzett tudást a közösség javára fordítani. A terveivel kapcsolatosan azt mondta, tapasztalataira alapozva a kutatást szeretné megszervezni, illetve erősítené a csapatmunkát, értve ezalatt a kórház munkaközösségét, illetve a megyei tanáccsal való kapcsolatot annak érdekében, hogy a csíkszeredai kórház megyei szolgáltatóvá váljon.

Az idei kórháznapok magas színvonalát igazolja, hogy a tudományos előadások mellett műhelymunkákra és szakmai vitákra is sor kerül, mondta Barti Tihamér. A nagy létszámú jelentkezés is bizonyítja, hogy szükség van erre a szakmai találkozóra, ahol az újdonságokat, a jó gyakorlatokat megbeszélhetik a kollégák.

A megyei tanács az elmúlt években a költségvetés tervezésénél mindig odafigyelt arra, hogy fejlesszék a kórházat, mondta Szentes Antal. Mint kifejtette, a fejlődés bizonyítéka, hogy míg tavaly csupán beszéltek arról, hogy elinduljanak-e a 2-es kategória megszerzésének irányába, addig mára ez konkrét terv lett. És ezzel kapcsolatosan nemcsak a cél, hanem az odavezető út is fontos, hiszen jelentős fejlesztéseket von maga után – szakorvosok idevonzása, új osztályok megnyitása -, amelyek mind a lakosság szélesebb körű ellátásához járulnak hozzá. Az államelnöktől kapott egészségügyi érdemrend parancsnoki rendfokozata a befektetett munka elismerése, de újabb felelőségeket is ruház a kórházra, hiszen a színvonalat meg kell tartani, illetve fejleszteni. A cél az, hogy regionális szolgáltatóvá váljon a csíkszeredai kórház, a térség kórházai kiegészítsék egymás tevékenységét, hogy a lakosság minél szélesebb körű ellátást kapjon elérhető távolságban. Szentes Antal azt mondta, a megyei tanács a lehetőségeihez mérten folytatja a beruházásokat, illetve jó munkát kívánt a kórház vezetőségének.

A rendezvénnyel kapcsolatosan Konrád Judit ismertette: idén megduplázódott azoknak a kollégáknak a száma, akik jelentkeztek, hogy tudományos előadáson bemutatják munkájukat a szakmabelieknek, egykori tanáraiknak, az érdeklődőknek. Ez a lendület bizonyítja, hogy jó alkalmat teremtettek a szakmabelieknek a találkozásra és a tapasztalatcserére, hangsúlyozta a kórház menedzsere. A programmal kapcsolatosan elmondta, pénteken az együttműködő intézmények, illetve hazai és magyarországi kórházak mutatkoznak be, valamint ismertetik azokat a lehetőségeket, amelyek révén a csíkszeredai kórház be tud kapcsolódni a tevékenységükbe. Érdemoklevéllel tüntetik ki azokat a nyugdíjas orvosokat, asszisztenseket és ápolókat, akik munkájukkal emelték az egészségügyi tevékenység minőségét. Valamennyi programon jelen lesz Diana Loreta Păun elnöki tanácsos, a rendezvény díszmeghívottja, és ünnepélyesen átadják az osztályvezetőknek és részlegvezetőknek az állami kitüntetés másolatát. A pénteki nap fénypontja pedig a Sapientia EMTE-vel való együttműködés aláírása lesz, amely a 2-es kategória elérésének záloga, fejtette ki a menedzser. Szombaton a tudományosságon lesz a hangsúly, a vasárnapi programok pedig a lakosságnak szólnak. Lesz kórházbemutató és megmutatják a kutatólabort, valamint a megyeháza márványtermében az egészséges életmóddal kapcsolatos előadások várják az érdeklődőket.

A rendezvény részletes programja megtalálható a csatolmányban. Szeretettel várjuk a sajtó képviselőit!

Csíkszereda, 2018. június 4.        


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774