A Szacsvay Akadémia újabb előadása Csíkszeredában

(0 Szavazat)16 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsának Székelyföldi Akadémiája és a Hargita Megyei Kulturális Központ meghívja Önöket a Szacsvay Akadémia következő előadássorozatára, amely Az erdélyi magyarság száz éve címet viseli.

A soron következő előadásra A Ceausescu-rendszer magyarságpolitikája címmel kerül sor Novák Csaba Zoltán előadásában, a megszokott helyen, Hargita Megye Tanácsának márványtermében október 15.-én, hétfőn 17 órakor.

Az előadásról:

A romániai magyarsággal szembeni politikát illetően a Nicolae Ceauşescu nevével fémjelzett időszak két, egymástól viszonylag jól elkülöníthető alkorszakból áll. Az 1965-ös hatalomátvételtől a hetvenes évek első feléig beszélhetünk a viszonylagos liberalizáció időszakáról. A pártvezetés tovább folytatta a Gheorghiu Dejtől megörökölt külön utas politikát, de a belső (gazdasági, közigazgatási, politikai) reformok során nagyobb gondot fordított a társadalommal való kapcsolattartásra, az azzal való viszonylagos kiegyezésre. A nemzetiségpolitika alapjai -miszerint a szocializmus megoldotta - ugyan nem változtak, de a pártvezetés, ha taktikai okokból is, esetenként nagyobb figyelmet fordított a kérdésre. A hatvanas évek végén a romániai magyar elit számára újabb integrációs lehetőségek adódtak: új kulturális intézmények alakultak, a közigazgatási reform pedig egyfajta fél sikert eredményezett.
A hetvenes évek elején ideológiai fordulat következett be és kialakultak a román politikai rendszer általános jellemezői, amelyek az 1989-es rendszerváltásig meghatározták az ország politikai életét.

A nemzetiségi sajátosságokat képviselő intézmények szempontjából szinte az elemeire visszabontott és lecsupaszított kisebbségi társadalmat csupán az egyház és a nagyobb településeken spontánul megszerveződő értelmiségi csoportok, informális hálózatok fogták össze. Az erdélyi magyarság már csak abban reménykedhetett, hogy a Kelet-Európában beindult változások szele eléri Romániát is.

Csíkszereda, 2018. október 11.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774