A Szacsvay Akadémia újabb előadása Csíkszeredában

Június 18-án, hétfőn 17 órától ismét egy érdekes előadást hallgathatunk a...
(0 Szavazat)30 megjelenítés

Június 18-án, hétfőn 17 órától ismét egy érdekes előadást hallgathatunk a csíkszeredai megyeháza márványtermében. Hargita Megye Tanácsának Székelyföldi Akadémiája és a Hargita Megyei Kulturális Központ meghívja Önöket a Szacsvay Akadémia hatodik előadására.

Gagyi József  A társadalom átalakítás és átalakulás kezdetei Romániában, ötvenes-hatvanas évek című előadása a hatodik a sorban. Elsősorban társadalomtörténeti szempontokat érvényesítve mutatja be a pártállami hatalom megszerveződésén (például a területi átszervezések sorozatain) túl a társadalmi átalakulásnak a főbb állomásait: a beinduló iparosítást, urbanizációt, a társadalmi átrétegződést és az elit átalakulását.

Kijelenthető, hogy a szocializmus korszakában a társadalom nem volt kezdeményező. 

A hatalom tervezte, szervezte a társadalom centralizációját, elsősorban a társadalmat behálózó és mégis elkülönülő, az alapvető hierarchizáltságot megvalósító pártapparátus működtetésén keresztül. Megtervezte és megvalósította a specializációt: bürokratikus, vagyis hivatali-, szervezeti-, foglalkozási- és szerep-különbségeket. Működtette a tervgazdaságot, melynek alapja: racionalizált, kiszámítható, szabványosított munka, a termelés-fogyasztás szabályozottsága, képzés-életút szoros ellenőrzése. Ugyanakkor kiépített egy újfajta intézményesítettséget (tömegszervezetek, szabadidős tevékenységek pl. kultúrház és rendezvényei, ünnepek és fesztiválok, de nem utolsósorban a szociális szolgáltatások). Létrehozta a társadalmi szinkronizációt: az ipari világ követelte munkafegyelem, ingázás formáit-szabályait, az oktatási (valamint gyerek és ifjúsági tömegszervezetek) által standardizált szocializáció, a propaganda és agitáció rendezvényeit, esemény-tematizálását.

Mindezt együtt modernizációnak is nevezhetjük – és elmondható, hogy az ötvenes-hatvanas évek Romániában a szocialista modernizáció korszakának nyitánya.

Csíkszereda, 2018. június 14.


Kulturális ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774