A Szacsvay Akadémia harmadik előadása Csíkszeredában

(0 Szavazat)41 megjelenítés

Sárándi Tamás, a Maros Megyei Múzeum muzeológusa, és Oláh Sándor csíkszeredai társadalomkutató a II. bécsi döntés és a „kis magyar világ” témában tartanak előadást, március 12-én, hétfőn 17 órától Hargita Megye Tanácsának márványtermében.

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ szeretettel várja mindazokat, akik érdeklődnek a magyar történelem iránt, és ezt most egy másfajta megközelítésben szeretnék megismerni, vegyenek részt a Szacsvay Akadémia előadásain, amely Az erdélyi magyarság száz éve címet viseli.

A Szacsvay Akadémia népfőiskolai jellegű tudományos műhely, létrejötte a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, Szabó Ödön nevéhez fűződik, tudományos vezetője pedig Romsics Ignác akadémikus professzor.

Az idei előadássorozat a centenárium évében az elmúlt száz évre fókuszál. Áttekinti a magyar közösségben azt a száz évet, amit egy új helyzetben immár, négy év kivételével egy másik ország kisebbségeként élt meg. 

A tíz előadásból álló sorozat idei meghívottjai többségében erdélyi magyar történészekből áll. Olyan, nagyrészt fiatal kutatók, akik doktori tanulmányaikat, egyetemi oktatói munkásságukat, kutatóintézeti programjaikat is e témának szentelték, és így e terület kiváló ismerőivé váltak.

Az év folyamán minden hónapban hallhatunk egy kiváló előadást, év végére pedig kiadvány formájában is megjelennek a szövegek.

Idén is tovább vándorol a nagyváradi kezdeményezés, összesen hat megyeszékhely (Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Marosvásárhely, Kolozsvár, Szatmárnémeti és Várad) láthatja vendégül az előadókat.

Az országos koordinációt a Partium Alapítvány látja el, helyi partnerszervezeteket vonva be a helyi szervezésbe. A modult rendszeresen látogatók részvételi oklevelet kapnak, illetve a tanulmánykötet számukra ingyenesen válik elérhetővé.

 

Csíkszereda, 2018. március 9.


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774