A sajtófotók a jól értesültség igényét próbálják kielégíteni

Kiállítás a megyeházán

(0 Szavazat)33 megjelenítés

A 33. Magyar Sajtófotó Pályázatra beérkezett díjnyertes munkákból nyílt kiállítás a csíkszeredai Megyeháza Galériában március 6-án, hétfőn Hargita Megye Tanácsa, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége közös szervezésében.

A résztvevőket Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője, a MÚRE Becsületbíróságának tagja köszöntötte, felidézte a fényképezés történetét, valamint a sajtó és a fényképészet találkozásáról is beszélt, amely amint mondta elkerülhetetlen volt. Kifejtette, a fénykép funkciója a megörökítés, bizonyítja, hogy a fotós ott tartózkodott abban a pillanatban, a sajtófotósok a jól értesültség igényét is próbálják kielégíteni. 

A kiállítást Székedi Ferenc publicista, művészeti író nyitotta meg: manapság hajlamosak vagyunk a fényképekre digitális reprodukcióként tekinteni, eszközre, amely megállítja az időt, de egyszerre kommunikálni is lehet vele, és amely összehangolja a történéseket, arckifejezéseket. A képek objektívek, ugyanakkor úgy látjuk a pillanatokat, ahogyan a fotós láttatja velünk, a készítője üzen a fényképek révén. Hozzátette, elterjedt felfogás, hogy az újságírók és sajtófotósok azt írnak és fényképeznek, amit nekik mondanak, de ez nincs így, igenis megvan a maguk szabadsága. Elhangzott, a kiállított fényképek vándorkiállításként utaznak, több helyszínen is bemutatják.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége által szervezett 33. Magyar Sajtófotó Pályázatra 243 fényképész, 2738 pályázattal, összesen 7164 képpel pályázott, a díjnyertes munkákat nemzetközi zsűri választotta ki, amelynek tagja volt Eric Baradat, az AFP Photo főszerkesztője; Bócsi Krisztián, a Bloomberg Finance fotográfusa, Marián Pauer fotótörténész, kurátor; és Reviczky Zsolt, a Népszabadság fotóriportere. A Megyeháza Galériában kiállított 21 fényképet Szigeti Tamás fotográfus, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának titkára válogatta. A fényképek művészet, társadalomábrázolás és dokumentarista fotográfia, bulvár, humor, természet és tudomány, emberábrázolás, hír- és eseményfotó, valamint sport kategóriába sorolhatóak. Továbbá a tárlat részeként kiállították Câmpean Thomas romániai fotóújságíró, az Adevărul egykori fotóriporterének néhány munkáját is, akinek korábban olyan lapokban jelentek meg fotói, mint a TIME, The Wall Street Journal, Wired, The Huffington Post, The Times, The Guardian, The Daily Telegraph.

Csíkszereda, 2017. március 6.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774