A románnyelv-tanításról az oktatási minisztériumban – Hargita megyei szemszögből

Politikai döntésre van szükség a program megváltoztatásához

(0 Szavazat)64 megjelenítés

Bukarestben még mindig az a felfogás uralkodik, hogy az állam nyelvét minden állampolgárnak kifogástalanul ismernie kell, az anyanyelvétől függetlenül. Ezen a felfogáson kell változtatni – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke június 12-én, hétfőn, miután a fővárosban találkozott Pavel Năstase oktatási miniszterrel, majd Király András oktatási államtitkárral. Mint a találkozón elhangzott, a románoktatásra vonatkozó program megváltoztatásához politikai döntés szükséges, ezért tovább kell azért dolgozni, hogy a nem román ajkú gyermekek is, speciális tananyag mentén, jól elsajátíthassák a román nyelvet.

Borboly Csaba a miniszterrel ismertette a Hargita megyében tapasztalt problémákat a románoktatáson kívül a szakoktatás, after school, a fejkvóta, a speciális oktatás, valamint a tej-kifli kapcsán – az ott bemutatott témákat korábban Ariana Oana Bucur oktatási államtitkár elé is tárta annak csíkszeredai látogatásán (http://www.hargitamegye.ro/hirek/operativ-programmal-a-roman-nyelv-tanitasaert.html). Pavel Năstase három héten belül írásos választ ígért, a tej-kifli kérdésében pedig külön kérte írásban a megyeelnök meglátásainak részleteit.

A megyei tanács elnöke emellett felvetette a tárcavezetőnek a Sapientia egyetem román állami finanszírozásának lehetőségét a felvidéki Selye János Egyetem mintájára, ám azt válaszolta, hogy előbb legyen még egyeztetés és megoldás a Hargita megyei problémákra, és majd utána érdemes visszatérni a témakörre.

A Király András államtitkárral való találkozón Borboly Csaba megyei pedagógusok véleményére hivatkozva elmondta, hogy az 1–4. osztályosoknak szóló román tananyag jelenlegi formájában sem hatékony, újszerűen, játékosan kellene tanítani, ám a minisztériumban uralkodó felfogás szerint az állam nyelve nem tanítható úgy, mint az angol, sőt megdöbbennek, amikor azt hallják, hogy a román nyelvet nem mindenki ismeri egyformán az ország lakói közül. A megyeelnök utalt a korábbi megyei megbeszélésekre, jó kezdeményezésekre, megemlítve többek között Tódor Erika, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tanára, Páll Emese fiatfalvi romántanár, Bálint Mihály, a székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképző, illetve Simó Ildikó, a székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója munkáját e téren. Az elöljáró szerint kudarcélményt okoz számos magyar ajkú tanulónak az iskolai románoktatás, ezért felmérés készítését javasolta a minisztérium, a megyei tanfelügyelőség, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és Hargita Megye Tanácsa együttműködésével, amelyet a nyári szünidőben végeznének el tanítók és szülők körében. Ennek módszertanát előre egyeztetik a szaktárcával, jelentette ki Borboly Csaba, aki ezúton is felhívja az érintett pedagógusok és szülők figyelmét a kutatásra, és a részvételüket kéri.

Mindezek mellett Borboly Csaba elmondta, hogy hiánypótló és nagy jelentőségű az RMDSZ romántankönyv-kezdeményezése.

– Alapvető szükség van rá, mert jó tankönyvek nélkül gyermekeink, jelentős arányban, továbbra sem tudják az érettségi vizsgát letenni románból – fogalmazott a megyei tanács elnöke.

A románnyelv-oktatás helyzetéről Hargita Megye Tanácsa elemzőcsoportja két éve jelentést készített: http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2015/06/JelentesTervezet_Roman_nyelvoktatas.pdf

Csíkszereda, 2017. június 12.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774