A román nyelv oktatásában nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kommunikációra

Elöljárók és pedagógusok tanácskoztak a csíkszeredai megyeházán

(0 Szavazat)40 megjelenítés

A román szakos tanárok tartottak szakmai tanácskozást a csíkszeredai megyeházán szeptember 21-én. A beszélgetést Manuela Nicoleta Stîngă román szakos tanfelügyelő vezette, a pedagógusok köszöntötte Tánczos Barna szenátor, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Görbe Péter főtanfelügyelő.

Tánczos Barna először is sikeres tanévet kívánt, majd kitért a román nyelv oktatásának kérdésére a magyar anyanyelvű diákoknak. Szóba került az elmúlt időszak konfliktusa a kormányrendelettel kapcsolatosan, amely azt írja elő, hogy a román nyelvet román szakos tanárok tanítsák. A szenátor kihangsúlyozta, az RMDSZ parlamenterei nem értenek egyet a rendelkezéssel, és annak visszavonását kérik. Fontos, hogy a diákok sikeresen tudjanak érettségizni román nyelvből, de fontos az is, hogy a mindennapokban is tudják használni a nyelvet. Ahhoz, hogy a magyar anyanyelvű diákok is megfelelően el tudják sajátítani a román nyelvet, felkészült tanárokra, illetve a szülők és a diákok építő jellegű hozzáállására van szükség, fejtette ki véleményét Tánczos Barna. Tudatosítani kell a gyermekekben, hogy tanulni kell, és ha mindenki hozzáállása pozitív irányba változik, egyszerűsödnek a dolgok, tette hozzá a szenátor. A parlamentben minden eszközzel megpróbálják megváltoztatni a legutóbbi kormányrendeletet, és sürgetni fogják a differenciált érettségi bevezetését, zárta hozzászólását Tánczos Barna.

A román nyelv tanításának kérdésére együttműködéssel tudnak megoldást találni, mondta Borboly Csaba, és örvendetesnek nevezte, hogy néhány éve elkezdődött a különböző szereplők közötti párbeszéd. Bemutatta azt a tanulmányt, amelyet a megyei tanács a tanfelügyelőséggel közösen készített a román nyelv oktatásáról, és köszönetet mondott azoknak a pedagógusoknak, akik ebben részt vettek és segítették a projektet. A tanulmány eredményéből egyértelműen kitűnik, hogy szülők és diákok egyaránt azt akarják, hogy a gyerekek tudjanak megtanulni románul. Továbbra is várják a javaslatokat, mondta, és bízik a tanárok közreműködésében. Továbbá elmondta, a miniszter rendelkezéséről – amellyel ő sem ért egyet -, is megkérdezték az iskolákat, és nagyrészük szintén rossz döntésnek tartja.

– Nem értünk egyet azzal, hogy fiataljaink másodrendű állmpolgárok legyenek. Erről beszéltünk az Amerikai Egyesült Államok nagykövetével Ráduly Róbert Kálmánnal, Csíkszereda polgármesterével a nagykövet Hargita megyei látogatása alkalmával. Tájékoztattam a helyzetről a Régiók Bizottságában Navracsics Tibort, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosát, aki szintén úgy vélte, minél előbb olyan intézkedésekre van szükség, amelyek megkönnyítik a Magyar gyerekek számára a román nyelv elsajátítását – mondta Borboly Csaba. 

A szóban forgó tanulmány összegzését elküldték az RMDSZ parlamentereinek és az oktatási miniszternek is, tette hozzá a megyeelnök. Köszönetét fejezte ki azoknak a tanároknak, akik az elmúlt években nyitottak voltak a párbeszédre, az együttgondolkodásra. Mint mondta, továbbra is várják a javaslatokat, ötleteket a probléma javítására, ezeket támogatja Hargita Megye Tanácsa. Olyan lehetőségeket kell találni, amelyekben a gyerekek használják a nyelvet, az elmúlt három évben például a megyei tanács támogatta cseretáborok és képzések szervezését. Létrejött megyei szinten egy munkacsoport 15 szakemberrel, akik a lehetőségek keresésén dolgoznak, és igyekeznek megoldásokat javasolni a szakminisztériumnak. Ebbe a munkacsoportba is szívesen látnak minden pedagógust, aki segíteni szeretné a tevékenységet, fűzte hozzá a megyeelnök. Borboly Csaba úgy fogalmazott, az elsődleges cél, hogy a gyerekek megtanuljanak románul, ezért a miniszter is figyelembe kell vegye a Hargita megyei törekvéseket. A kérdéskör minden szereplője nagyobb felelősséget kell vállaljon, és a maga helyén meg kell tegye a tőle telhetőt azért, hogy törekvéseik sikeresek legyenek, összegezte Borboly Csaba. Hozzátette: Hargita Megye Tanácsa partner a helyi szintű programok szervezésében, de segíti a parlamenterek munkáját is.

Görbe Péter örvendetesnek nevezte, hogy részük van a megyei tanács támogatásában. Mint kifejtette, bízik a pedagógusok munkájában, és arra bátorította őket, hogy az oktatásban fektessenek nagyobb hangsúlyt a kommunikációra. Legyenek ötleteik olyan tevékenységekre, ahol a gyermekek minél nagyobb intenzitással használják a nyelvet, és bizalmát fejezte ki, hogy ennek következtében a jövőben a megmérettetéseken is jobb eredmények születnek.

Csíkszereda, 2018. szeptember 21.


[ Románnyelv-oktatás ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774