A Román Kultúra Napja

(0 Szavazat)60 megjelenítés

Január 15-e különleges nap a románok számára, mivel ma ünnplik a Román Kultúra Napját. A többi nemzetiséghez hasonlóan a románok is próbálják megőrizni identitásukat, kultúrájukat, hagyományaikat, és továbbadják azokat generációról generációra. Ezt figyelembe véve Hargita Megye Tanácsa is törekszik segítségükre lenni ebben a tevékenységben kultúrális pályázatok kiírásával a románok számára is, amelyek révén támogatja azon eseményeket, amelyeket a román kultúra népszerűsítése céljából szerveznek. Továbbá a megyei tanács ugyanebből a célból járult hozzá a megye északi részén lévő településekkel együtt a Kelemen-Gyergyó Interkomunitáris Fejlesztési Társulat megalakításához, amelynek a román kultúra és hagyományok népszerűsétéséért és támogatásáért folytatott tevékenysége hangsúlyosabb kellene legyen.

Ami a román nyelv magyar gyermekeknek iskolákban való oktatását illeti többször is jeleztem az oktatási rendszer ezzel kapcsolatos hiányosságait. Alapvető lenne megoldást találni, változtatni azon, hogy a magyar anyanyelvű gyermekeknek ne anyanyelvként tanítsák a román nyelvet, hanem idegennyelvként. A jelenlegi oktatási rendszer miatt hátrányban érezhetik magukat a magyar diákok, mert nem sikerül kellőképpen elsajátítaniuk a román nyelvet, ami ahhoz vezet, hogy nehezebben boldogulnak az országban. Hargita Megye Tanácsa elemző osztálya készített egy felmérést a témában, amely elérhető a következő linken: http://analiza.judetulharghita.ro/situatia-predarii-limbii-romane-in-judetul-harghita/.

Egy másik nemzetiség kultúrájának megismerése az általuk beszélt nyelv ismerése nélkül lehetetlen. A román nyelv magyar anyanyelvű diákoknak való oktatási módszerének megváltoztatása nemcsak a magyaroknak válhatna a hasznára. Ismerik a mondást ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy, úgy vélem ez a nap remek lehetőség arra, hogy alkalmat adjon mind a románoknak mind a magyaroknak, hogy jobban megismerjék egymás kultúráját, hagyományait és nyelvét. Mindennek eredménye pedig a románok és a magyarok békésebb együttélése és egymás megértése lenne.

Csíkszereda, 2017. január 15. 


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774